Megjelent Devich Gergely csellista első lemeze

A mindössze 16 éves művész a tavalyi Ifjú Zenészek Eurovíziós Versenyén 3. díjat nyert. A kiadvány a Hungaroton gondozásában látott napvilágot.
 
Devich Gergely Junior Prima díjas csellóművész, 2014-ben Kölnben az Ifjú Zenészek Eurovíziós Versenyének III. helyezettje játszik a Hungaroton lemezkiadó tavaszi-nyári újdonságairól tartott sajtótájékoztatón Budapesten, a Fotex Plazában 2015. június 10-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Hollós Máté, a Hungaroton vezérigazgatója elmondta: a kiadó stratégiai célja, hogy fiatal muzsikusok művészi kibontakozását segítse olyan lemezek megjelentetésével, amelyeken a sztenderd repertoár szólal meg. Még idén kiadják négy nemzetközileg elismert magyar szólista - Várdai István, Baráti Kristóf, Várjon Dénes és Rohmann Ditta - új albumát. A vegyes- és férfikari művekkel folytatódik a Bartók Új Sorozat, valamint a Chopin-összkiadás Szilasi Alexszel Pleyel-zongorán, és Kocsis Zoltán két, korábbi Mozart-lemezét is újra megjelenteti.

Devich Gergely Adagio & Allegro című lemezén a romantikus gordonkairodalom népszerű miniatűrjei - Schumann, Fauré, Mendelssohn, Saint-Saens művei - közül válogat, kicsit tágabban értelmezve a romantikát, hiszen lírai darabjaival Kodály és Rahmanyinov is helyet kapott a lemezen.

Kodály-mű az egyik nagy kedvence

A mindössze 16 éves művész az MTI-nek elmondta: nagy megtiszteltetés volt a kiadó felkérése, és a válogatásnál fontos szempont volt, hogy olyan darabokat játsszon, amelyekkel már hosszabb idő óta foglalkozik, és ezáltal "érettebbek". Emellett természetesen azokat a műveket részesítette előnyben, amelyek közel állnak hozzá, például Kodály Adagiója egyik nagy kedvence - jegyezte meg.

A darabokat zongoraművész édesanyjával, Kovalszki Máriával vették fel a stúdióban. "Először azt hittem, hogy egy stúdiófelvételnél mindennek tökéletesnek kell lennie, de egy idő után rájöttem, hogy a hangok úgyis meglesznek, annyi idő van fölvenni, az igazán fontos az, hogy a darab érzései, gesztusai meglegyenek" - magyarázta.

A kérdésre, hogyan tudja összeegyeztetni a Zeneakadémia kiemelt tehetségek osztályában végzett tanulmányait az egyre több koncertfelkéréssel, azt mondta: első számára a tanulás, a művészi fejlődés, de úgy érzi, a koncertezéssel - vagy épp egy stúdiófelvétellel - is sokat tanul, tapasztal.

Számos felkérést kapott már a fiatal művész

Nyáron Fenyő László két mesterkurzusán vesz részt Temesváron és Németországban, majd a következő évadban több komoly fellépés is várja. Októberben a fertődi Esterházy-kastélyban Haydn-csellóversenyt játszik a Liszt Ferenc Kamarazenekarral, november végén a budapesti Bartók-emlékházban Bach G-dúr szvitjét adja elő, majd édesanyjával Beethoven g-moll szonátáját, végül Varga Oszkárral kiegészülve Mendelssohn d-moll trióját szólaltatják meg. Kapott felkérést a Concerto Zenekartól, a MÁV Szimfonikusoktól, az Anima Musicae Kamarazenekartól és a Zuglói Filharmóniától is.
Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés: