Katonások Katonáról a Katonában

A kecskeméti Katona József Könyvtár és a Katona József Gimnázium különleges irodalomórát szervezett november 10-én, csütörtökön délelőtt a könyvtár nagytermében.
Az eseményen Orbán Edit drámapedagógus Katona József: Bánk bán c. drámájának tanítása című előadását hallgathatták meg a középiskolások és tanáraik, majd a Katona József Gimnázium színjátszóköre mutatta meg, hogy Katona József, vagyis a „mi Józsink” - ahogy többször is elhangzott a délelőtt során - igenis meg tudja szólítani a mai fiatalokat is. Erről tanúskodott az is, hogy a közönség többször is a hasát fogta a nevetéstől.

A különleges tanórán végigjárhattuk Katona életútjának legfontosabb állomásait és megismerkedhettünk néhány művével is. Természetesen legismertebb drámája, a Bánk bár került a középpontba.

„Az én egyik fő elvem, hogy minden tanórán az legyen a célunk, hogy kicsit megszeressétek, érdekelni kezdjen titeket az elemzett mű és ne dobjátok félre, ahogyan azt sok kötelezővel teszitek. Ezeket aztán általában az érettségi előtt, pánikszerűen veszitek elő... Pedig, és erre lenne jó, ha rájönnétek: a Bánk bán nagyon izgalmas is tud lenni, meg lehet találni benne azt, ami titeket is érdekel" - hangsúlyozta Orbán Edit a jelenlévő tanulóknak.

"Kecskemétiként egyébként is körbeleng bennünket Katona szelleme, most, az emlékév kapcsán pedig különösen" - tette hozzá a drámapedagógus.

Amint az elméleti érdekességekre jutott fél óra lejárt - Edit növendékei az előre megbeszéltek alapján udvarias köhögőrohammal jelezték az idő múlását- kezdetét vette az izgalmasabb, interaktív játékokon és színjátszáson alapuló gyakorlati rész. Senki sem menekült: a Bánk bános helyzetgyakorlat során külsős nézőket is bevontak a produkcióba.

A katonás színjátszócsoport előadása valóban a saját generációjukhoz szólt: a fiúk-lányok beemelték a manapság minden tizenéves számára ismerős internetes mémkultúrát is a produkcióba, a közönség nagy örömére. A modern megközelítés valószínűleg elérte célját: a közönség sorai közt ülő iskolások talán a könyvtárból hazatérve nagyobb kedvvel veszik majd elő az irodalomkönyvet.
Megosztás a Google Pluson