Lezárult a Gellérthegy ötletpályázat

Tizennégy pályázó részesült elismerésben a csütörtökön lezárult Gellérthegy ötletpályázaton, melynek eredményét online hozta nyilvánosságra Miniszterelnökség pénteken. 
Hatvannyolc munka érkezett be a nyílt pályázatra, melyre bárki beküldhette a Gellérthegy és a Citadella revitalizációjára vonatkozó építészeti, tájépítészeti vagy képzőművészeti megoldásokat alkalmazó kreatív koncepcióját, figyelembe véve a kiemelt világörökségi szerepkör és a természeti értékek egyensúlyát.

A szervezők MTI-hez eljuttatott közleménye szerint számos kiváló elképzelés került a bíráló bizottság elé, melyekből három pályaművet tartottak kiemelt megvételre érdemesnek. További tizenegy pályamunka pedig olyan ötleteket mutatott be, melyek továbbgondolásra érdemesek, ezek 1-1 millió forintos megvételt érdemeltek ki.

A pályamunkák megtekinthetőek a www.gellerthegypalyazat.hu weboldalon.

A név nélkül, kódolt azonosítóval, titkos formában benyújtott ötleteket a bíráló bizottság tagjai - köztük neves, elismert építészek, tájépítészek, történészek, valamint Budapest főépítésze - értékelték. A bizottság elnöke Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára, társelnöke Füleky Zsolt építészeti és építésügyi helyettes államtitkár volt. A beérkezett koncepciókat a táji környezet, a városképi illeszkedés, a turisztikai jelentőség, valamint az értékőrzés szempontmátrixa szerint vetették össze és értékelték.

Már a pályázat meghirdetésekor is érezhető volt a fokozott érdeklődés a témával kapcsolatban, mely rengeteg inspiráló ötletben tükröződött. A bíráló bizottság a Gellérthegy fővárosi és országos jelentőségére, valamint a beérkezett pályázatok sokszínűségére tekintettel egy következő, a megvalósításhoz vezető építészeti ötletpályázat meghirdetését ajánlja a kiírónak - olvasható a közleményben.

MTI

Megosztás a Google Pluson