Több mint 1,7 millió koronáért kelt el a leghíresebb csehszlovák bélyeg

Több mint 1,7 millió koronáért (19,5 millió forint) kelt el egy vasárnapi árverésen Prágában az a csehszlovák bélyeg, amelyet 1927-ben tévedésből jelentetett meg a korabeli csehszlovák posta. 
Az "50/50 Doplatit" (50/50 Hozzáfizetni) feliratot viselő bélyeg kikiáltási ára egymillió korona volt, de végül majdnem a duplájáért kelt el - közölte Frantisek Benes bélyegszakértő újságírókkal hétfőn Prágában, amikor megerősítette a bélyeg eredetiségét. A filatelisták szerint ez a legértékesebb csehszlovák bélyeg, amelyet jegyeznek a hivatalosan elismert bélyegritkaságok nemzetközi listáján is. 

Benes szerint csak három csehszlovák bélyeg van, amelynek darabonkénti ára meghaladja az egymillió koronát. A másik kettő azonban nincs besorolva a bélyegritkaságok közé. Az árverésen elkelt bélyegritkaság régi, illetve új tulajdonosa nevét nem hozták nyilvánosságra. 

Az "50/50 Doplatit" bélyeget 1927-ben tévedésből jelentette meg mintegy száz példányban a korabeli csehszlovák posta. Eddig 17 darabot sikerült felkutatni és azonosítani. A most eladott bélyeg 1939 óta az első, amely nyilvános árverésre került. 

Eddigi tulajdonosa egy morvaországi nyugdíjas volt, aki az idősek otthonába való költözésekor barátaival kénytelen volt átnézni hatalmas bélyeggyűjteményét, mert új lakhelyére annak csak egy részét tudta átvinni. Így találtak rá a bélyegritkaságra, amelyet aztán a bélyegszakértő is megerősített.

Frantisek Benes szerint a bélyegritkaságok jelenleg nagyon jó befektetést jelentenek, mert az árak folyamatosan emelkednek. 

Az "50/50 Doplatit" bélyeget a tervek szerint az 2018-as prágai bélyeg-világkiállításan is bemutatják. 

MTI
Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés: