A 100 éves színészlegenda új könyvet ír kerek születésnapja alkalmából

Tegnap ünnepelte századik születésnapját a klasszikus hollywoodi korszak utolsó nagy legendája, Spartacus, Vincent van Gogh és Dax ezredes megformálója.
Kirk Douglas idős kora ellenére sem pihen, bár színészként már nem dolgozik, még mindig alkot: májusban megjelenik legújabb, tizenkettedik könyve, amelyet feleségével közösen írt. A Kirk és Anne című mű a több mint hat évtizedes házasságukról és a Hollywoodban töltött időkről szól, ezt a színész a barátainak rendezett ünnepségen jelentette be. 

Az Oscar-díjas filmsztár a New York állambeli Amsterdamban született, Issur Danielovitch Demsky néven. Nehéz gyermekkora ellenére kiválóan tanult, később az Amerikai Színművészeti Akadémia diákja lett. A harmincas évek végén, amikor színpadi pályafutása elindult, nevét Kirk Douglasre változtatta. Amerika hadba lépése után bevonult a haditengerészethez, a színpadra 1945-ben tért vissza. Utána kezdődött filmes pályafutása: Burt Lancaster oldalán 1949-ben játszott először, legendás párosuk hét kasszasikert eredményezett. Az igazi hírnevet A nap szerelmese című film hozta meg számára, a festő Vincent van Gogh megszemélyesítéséért elnyerte a Golden Globe-díjat. Ezután olyan kasszasikerek következtek, mint a Stanley Kubrick által rendezett Spartacus, a Telemark hősei, az Őrjöngés és a Végső visszaszámlálás. Az idősebb Douglas már befutott filmsztár volt, amikor a rendezéssel is megpróbálkozott, filmjeiben szerepet is vállalt (A himpellér, Különítmény).

Számtalan kitüntetése mellett 1981-ben megkapta a civileknek odaítélhető legmagasabb amerikai kitüntetést, az Elnöki Szabadságérmet, Oscar- és Golden Globe-díja mellett van csillaga a Hírességek sétányán is. A százéves színész nevével egy évtizede díjat alapítottak, amelyet Harrison Ford, John Travolta, Ed Harris, Quentin Tarantino, Robert De Niro és Michael Douglas is megkapott.
Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés: