Egon Schiele nyomában

A több mint 80 alkotást bemutató Egon Schiele és kora című kiállítás júniusban nyitotta meg kapuit a Szépművészeti Múzeumban. A tárlat  12 tematikus egységre épül, amelyek nagyjából időrendi sorrendet követve egy-egy Schiele-t érintő problémára fókuszálnak – mondta el László Zsófia művészettörténész, múzeumpedagógus. Videó.

Az Egon Schiele-től több mint félszáz műalkotást felvonultató kiállításhoz 70 alkotást a bécsi Leopold Múzeum kölcsönzött az intézménynek, amely saját tulajdonban lévő műveket is felvonultat a szeptember 29-éig tartó tárlaton. Utóbbiak közé tartoznak például Schiele Ölelkező lányok és az Álló fiúakt című remekművei vagy Kokoschka Veronika kendője című alkotása.

Schiele-t sokan Klimt-epigonistaként tartották számon a korabeli kritikusok közül, pedig csupán az első években, 1907 és 1910 között érezhető a mester hatása, akivel egyébként Schiele találkozott személyesen is - jegyezte meg László Zsófia, majd hozzátette: Klimt jobb festőnek tartotta Schiele-t, ezért vásárolt is tőle festményeket.

A tárlat 12 problémára, tematikára fókuszálva mesél a korszakról: az Identitás, a Secession, az Örökség, a Bécsi korai expresszionizmus, Richard Gerstl, Oscar Kokoschka, az Emberábrázolás, a Stílusváltás Schiele alkotásain, az Anya gyermekével, a Bécsi modernizmus második generációja, az Erotika és Az utolsó évek művei című kiállításrészek vezetik végig a látogatót a kiálíltáson.
Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés: