Jazz és borünnep Paloznakon

A II. Paloznaki Jazz és Bor Piknik naprakészen mutatja be a magyar kultúra e két sikerágazatának esszenciáit augusztus 9-10-én. Itt a bor és a jazz szerves részét adó tradíciók együtt elevenednek meg, miközben Snétberger Ferenc és az általa felfedezett tehetségek játéka is felcsendül. Emellett fellép Fábián Juli, az elektronikus jazz egyik legismertebb előadója, valamint a Judie Jay is zenél.

A paloznaki Tájház az augusztus 9-10-ei hétvégén nem holt szokásokat, tárgyakat őrző múzeum lesz, hanem egy nagyszerű buli megelevenedő helyszínnévé válik. A Balaton északi partján, a Bakony-hegység déli lábánál fekvő, Hild-díjas Paloznak, illetve a faluból megcsodálható, erdőkkel borított, lankás dombok és a tó látványa a piknik, azaz a „szabadba való kirándulás” résztvevői számára nem csupán tájképként, hanem csodálatos atmoszférájú, valóságos és megélhető környezetként szolgálnak majd a jazz és a bor élvezetéhez.

Az esemény egyik fő célkitűzése –a fent említettek mellett – a társadalmi felelősségvállalás megvalósítása is. Paloznak szomszédságában, Felsőörsön működik a világhírű gitárművész, Snétberger Ferenc által létrehozott Snétberger Zenei Tehetségközpont, amely hátrányos helyzetű fiatal tehetségek zenei képzését, felzárkóztatását végzi. Már tavaly is sikeres együttműködés jött létre a fesztivál szervezői és a Tehetségközpont között, melynek eredményeképp nemcsak fellépési lehetőséget biztosítottak ifjú muzsikusok részére, hanem sikeres gyűjtést is rendeztek.

A fesztivál első napjának főszereplői a Zenei Tehetségközpont hallgatói, illetve Snétberger Ferenc lesznek. A közönség augusztus 9-én este élvezheti a világhírű gitárművész virtuóz játékát. Ezúttal is folytatódik a gyűjtés, hiszen a helyszínen megvásárolt támogatói jegyekből befolyó összeget a szervezők a Tehetségközpontnak szánják.

A fesztivál második napján, augusztus 10-én a kortárs könnyűzene két meghatározó énekesnőjének koncertjére kerül sor. Judie Jay elsősorban az elektronikus zenei világból ismert előadó, ezúttal a közelmúltban alakult jazz quartet-jével látogat el Paloznakra, vibráló egyénisége különleges koncertélményt ígér.

A jazz és pop műfajában egyaránt otthonosan mozgó énekesnő, az elektronikus jazz egyik legismertebb hazai előadója, Fábián Juli, akit sokáig nem láthatott hazai színpadon a magyar közönség, augusztus 10-én Palásti Kovács Zoltánnal, vagyis Zoohackerrel lép fel. A formáció régebbi dalai mellett az év tavaszán megszületett új slágert is hallhatja a közönség.
A rendezvényen további különleges programok várják a vendégeket. Esténként a paraszti építészet évszázados emlékeinek - a helyszínre látogató gyerekek által kreált formákat is felhasználó - kortárs képzőművészeti csoport kivetítő segítségével végrehajtott fényfestése ad újfajta architekturális jelentést. Szombaton a gyereksátorban izgalmas foglalkozások várják a kisebbeket.

A kétnapos program gasztronómiai kínálata is tartogat különlegességeket: a helyben termelt borok széles választékához, a hely hangulatához illeszkedő, könnyű tapas-okból összeállított ételeket szolgálnak fel. Mivel a fesztivál szakácsait Paloznaknak a mediterránhoz hasonlító klímája ihlette meg - a hazai borfesztiválok körében rendhagyó módon -, könnyű fogásokat kínálnak a táj borai mellé.
Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés: