Kolonics-szobrot avatnak Velencén

Boross Péter egykori miniszterelnök, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnöke avatja fel augusztus 2-án Kligl Sándor, Munkácsy-díjas szobrászművész Kolonics Györgyöt ábrázoló szobrát a Velencei-tavi Északi Evezőspálya céltornyánál.

A Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány, a Delfort Grouphoz tartozó dunaújvárosi Dunafin, és az idén 20 éves Nemzeti Kulturális Alap támogatásának köszönhető, hogy a hazai vízisport-élet egyik fontos helyszínén felavathatják az öt évvel ezelőtt, tragikus hirtelenséggel elhunyt sportembert ábrázoló szobrot. A Velencei-tavi Északi Evezőspálya céltornyánál felállított műalkotást 2013. augusztus 2-án délután 5 órakor Boross Péter egykori miniszterelnök, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnök avatja fel. Az eseményen köszöntőt mond L. Simon László, a térség országgyűlési képviselője, Kazai Viktor, a Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány kuratóriumának elnöke valamint Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség szakmai elnök.

Kligl Sándor, Munkácsy-díjas szobrászművész új alkotása kapcsán elmondta: a Kolonics Györgyöt mintázó tervét nem sokkal a sportoló megrázó halála után elkészítette, ám azt végleges formába csak a tavalyi felkérés után öntötte. Az áttört kőfalra emlékeztető talapzatba egy valóságos méretű, de az ég felé emelkedő fém kenut, abba pedig a térdelő sportolóra emlékeztető alakot helyezett el, akinek a vállán, mintha egy nemzeti színű drapéria lobogna.

A szoborátadó ünnepség részeként a Velencei-tavi Északi Evezőspálya névadására is sor kerül, amely a jövőben Dr. Springer Ferenc nevét viseli majd. A nagyszerű sportemberről Dr. Marinovich Endre nagykövet, a Velencei-tavi Vízisport Szövetség tagja emlékezik majd. Ugyanezen az eseményen adják át a szövetség Kolonics Györgyöt ábrázoló nagydíját is.

Az ünnepségre annak a gyerek, kölyök és serdülő utánpótlás magyar bajnokságnak számító Kolonics György Emlékversenynek a szünetében kerül sor, ahol immár évek óta több ezer, a kajak-kenu sportot választó fiatal adhat számot felkészültségéről, kitartásáról és versenyszelleméről.
Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés: