BTF - Polümnia ünnepei: barokk ritkaság a Művészetek Palotájában

Budapest - Jean-Philippe Rameau francia zeneszerző Polümnia ünnepei című művével igazi barokk zenei ritkaságot tűzött műsorra a Művészetek Palotája a Budapesti Tavaszi Fesztivál április 6-i zárónapján.
 
Az eredetileg opera-balettnek készült alkotást, amely a XV. Lajos uralkodása alatt virágzó művészeti élet előtt állít emléket, a 18. század óta nem játszották teljes egészében. Az 1745-ben keletkezett művet ezúttal koncertszerű formában mutatják be, és Vashegyi György karmesternek, az előadáson közreműködő Orfeo Zenekar és Purcell Kórus alapítójának kezdeményezésére modernizálták is.

Ezzel együtt a koncert hűen idézi majd a korszak zenei világát, erre biztosíték Vashegyi György dirigens és együttese mellett Véronique Gens, a világ egyik legismertebb barokk szopránénekese. Gens 1966-ban született Orléans-ban, a párizsi konzervatóriumban tanult, és elsősorban a barokk zenére szakosodott; 1986-os debütálása óta olyan barokk-specialistákkal dolgozott együtt, mint René Jacobs, Marc Minkowski vagy Christophe Rousset.

Idén a késő barokk egyik legjelentősebb komponistája és zenetudósa, Jean-Philippe Rameau (1683-1764) halálának 250. évfordulójára emlékeznek világszerte. A francia Kulturális és Kommunikációs Minisztérium ebből az alkalomból a Versailles-i Barokk Zenei Központot bízta meg a Rameau-év programjainak koordinálásával - derül ki a budapesti Francia Intézet ismertetőjéből.

A tavaszi fesztiválon elhangzó hangverseny a versailles-i központ és a Művészetek Palotája együttműködésében valósul meg. A koncertet élőben közvetítik a www.mupa.hu weboldalon, és CD-n is megjelenik még idén.

A nemzetközi Rameau-emlékévhez kapcsolódó több mint 200 program - koncertek, színpadi előadások, találkozók - a rameau2014.fr weboldalon érhető el, amely további információkat, többek között oktatási segédanyagokat is tartalmaz francia és angol nyelven. A tájékozódást egy mobil applikáció (Rameau 2014) és az ismert közösségi oldalak (Facebook, Twitter) is segítik - írja a Francia Intézet.
Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés: