Kéri László festőművész kiállítása az Alföldi Galériában

Vasárnap délben nyílik Kéri László Tornyai-plakettes festőművész Humán gesztusok című egyéni kiállítása a hódmezővásárhelyi Alföldi Galériában – tájékoztatta Elek András, a közgyűjtemény sajtóreferense az MTI-t.


A budapesti születésű művész több, mint harminc éve él és alkot Hódmezővásárhelyen, Kohán György utcai műterem-lakásában. Kéri László 1976-ban végzett a Magyar Képzőművészeti Főiskola festő szakán Sarkantyú Simon tanítványaként, de Sváby Lajost is mesterének tartja. Habár a főiskolát követően nyolc évig Szentesen élt, első bemutatkozására Vásárhelyen került sor 1977-ben. Ekkor állított ki először az Őszi Tárlaton, melynek fődíját, a Tornyai-plakettet tíz esztendővel később nyerte el. Azóta is állandó résztvevője, szervezője és zsűri tagja a legjelentősebb hazai kortárs képzőművészeti seregszemlének. Erőteljes színvilágú, zaklatott, groteszk hangulatot árasztó képeinek középpontjában mindig az ember áll.

Az erőteljes érzelmi töltetű, látomásos képkölteményeiről ismert alkotó mintegy száz művén keresztül enged bepillantást elmúlt húsz évének festői munkásságába. Alkotói világa a barokk korban gyökerezik. Kéri László vásznain megjelenő gomolygó érzelmek, indulatok és küzdelmek gondolkodásra, az összefüggések keresésére késztetik művei nézőit.

A magyar kultúra napja alkalmából rendezett tárlat március 8-ig tekinthető meg a galéria földszinti termeiben.

Forrás: MTI

Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés: