Díjakat adtak át az MR Zenei Együtteseknél a zene világnapján

Díjátadóval ünnepelték a zene világnapját az MR Zenei Együtteseknél: az év énekesének járó Vásárhelyi Zoltán-díjat Oláh Gábor énekművész, az év muzsikusa címmel járó Dohnányi Ernő-díjat Oláh Vilmos, az MR Szimfonikusok koncertmestere kapta.

MTI - A díjakat Gazsó L. Ferenc, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgató-helyettese adta át a zene világnapja alkalmából kedden - közölte az MTVA szerdán az MTI-vel.

A két díjat, amelyet a Magyar Rádió szimfonikus zenekara és énekkara tagjai számára alapítottak mintegy három évtizede, a rádió két emblematikus muzsikusáról nevezték el: Dohnányi Ernő a Rádiózenekar alapító karmestere, Vásárhelyi Zoltán az énekkar karnagya volt. A díj elnyerése a tagok titkos szavazata alapján történik, az együttes művészi célkitűzéseinek a megvalósításában kiemelkedő szerepet játszó tagok részére.

Oláh Vilmos 2010-től MR Szimfonikusok koncertmestere, 2012 óta a Bangkok Opera koncertmestere. Első helyezést ért el a Koncz János Országos Versenyen 1986-ban, 1989-ben és 1992-ben, a Luxemburgban 1995-ben rendezett Grand Luc Adolph Nemzetközi Versenyen, és a Weiner Leó Kamarazenei Versenyen 2000-ben vonóstrió és szólószonáta kategóriában. Bangkokban 2001. és 2004. között professzor volt, emellett szólistája és koncertmestere a Pan Asian Filharmonikus Zenekarnak. Délkelet-Ázsiában 2003-ban megalapította az első magyar alapokon nyugvó zenei intézményt, ahol az iskola művészeti igazgatójaként dolgozott.

Oláh Gábor 1959. és 1966. között az MR Gyermekkórusában kezdett énekelni Botka Valéria és Csányi László karnagyok irányításával. Hivatásos kórus-énekesi pályafutását 1976-ban a Debreceni Kodály Kórus tagjaként kezdte el, 1982 óta a Baptista Központi Énekkar művészeti vezetője. Az MR Énekkarába 1980-ban nyert felvételt, jelenleg az énekkar megbízott karnagya.

Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés: