Koreai kulturális fesztivál lesz Budapesten

Kiállítások, teaszertartás, koreai ételek és italok kóstolása is várja az érdeklődőket október 15. és 18. között a Koreai Kulturális Központ tradicionális programsorozatán Budapesten.

MTI - A K-fashion kiállítás október 15. és 18. között Korea egyedi divatjának különlegességét mutatja be. A ruhadarabok Kvon Jin Szun tervező munkái, aki a tradicionális koreai viseletet, a hanbokot modern formában újraértelmezte - közölte az intézet szerdán az MTI-vel.

A Multimédia teremben az Írástudók festészete a Muninhwa című tárlat látható a fesztivál ideje alatt, ehhez kapcsolódva október 15-én, 16-án és 17-én workshopokon vehet részt a közönség. A muninhva olyan tájképfestészeti műfaj, amely a kínai Szong-dinasztia (960-1269) és Jüan-dinasztia (1269-1368) festészeti stílusából eredeztethető. Gyakori témája a négy évszakot szimbolizáló négy nemes növény - a szilvavirág (tavasz), az orchidea (nyár), a krizantém (ősz) és a bambusz (tél) - ábrázolása. 

A Művészeti Csarnokban koreai buddhista szerzetes által vezényelt szertartáson mutatják be a kiváló minőségű koreai zöld teát. A teát általában 60-70 Celsius fokos vízben háromszor áztatják, és csak ezután fogyasztják.

Az október 15-i nyitó programon koreai ételekkel és italokkal ismerkedhetnek meg a látogatók: a szakértők 20-30 féle koreai szeszesitalt mutatnak be, amelyből mintegy 10 félét kóstolhat meg a közönség. Kiemelt szerepet kap a bemutatón a rizsből készült, 6 százalékos alkoholtartalmú makgeoli, amelyet a koreai családok gyakran otthon készítenek el.

Az ételkóstoló résztvevői a hobakkal (koreai módon kirántott cukkini), a pjogo poszottal (koreai gombafajta sütve) és a kimcshivel ismerkedhetnek meg. A kimcshi jellegzetes, erjesztett koreai étel, amely elengedhetetlen kelléke az étkezéseknek. Leggyakrabban kínai kelt áztatnak sós lében, amit különböző fűszerekkel ízesítenek, majd sózott vagy pácolt halféleséggel kevernek össze.

Az október 15-i nyitó programokra a belépés ingyenes, azonban előzetes regisztrációt igényel, amit a koreaikultura@gmail.com e-mail címen tehetnek meg.
Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés: