Várandós nőt erőszakoló szovjet katonát vágott ki a tömbből

Heves felháborodást váltott ki orosz részről egy fiatal lengyel szobrász gdanski világháborús emlékműve. A szobor azt ábrázolja, hogy egy szovjet katona éppen egy várandós nőt készül megerőszakolni.


A szobrot vasárnapra virradó éjszaka állították fel a város egyik terén, ahol a Gdansk felszabadítása során elesett szovjet katonák emlékműve áll. A rendőrség néhány órával később elbontotta az engedély nélkül állított alkotást.

"Mélyen megrázott a képzőművészeti akadémia végzős hallgatójának csínye, amivel 600 ezer olyan szovjet katona emlékét gyalázta meg, akik Lengyelország szabadságáért és függetlenségért vesztették életüket" - írta szerdán a diplomáciai képviselet honlapján Alekszandr Alekszejev varsói orosz nagykövet.

Alekszejev "vulgárisnak" nevezte az emlékművet és reményét fejezte ki, hogy a lengyel hatóságok megfelelő választ adnak a történtekre.

Az eset kapcsán a helyi ügyészség még fontolgatja, hogy "nemzeti vagy faji uszításért" eljárást indítson-e a művész ellen.

"Így fejeztem ki pacifista, háborúellenes nézeteimet, ez a béke üzenete" - mondta a szobrot készítő Jerzy Bohdan Szumczyk, azt hangoztatva, hogy - mint fogalmazott - a nők tragédiáját és a háború borzalmait akarta bemutatni.

Az egykori Vörös Hadsereg katonáinak állított emlékművek a rendszerváltás óta a viták kereszttüzében állnak Lengyelországban. A lakosság szerint a szobrok nemcsak a náci német uralom alóli felszabadulást jelképezik, hanem a Moszkvától való függőség fél évszázadát is.

Lengyel történészek szerint a háború vége felé a bevonuló szovjet katonák rengeteg lengyel nőn követtek el erőszakot, azonban a pontos számok nem ismertek.
Megosztás a Google Pluson