Anima Sound System: 20. születésnapi koncert pénteken

Csendesen ünnepli huszadik születésnapját az Anima Sound System. A Szombathelyről indult zenekar, amely az egyik legfontosabb hazai elektronikus zenei csapattá vált, pénteken a fővárosi Gödör Klubban még kicsit visszatekint, de aztán újra előrenéz.

MTI - "Az önünneplés nem a mi műfajunk, bár visszatekinteni jó érzés, annyi klassz dolog történt velünk az elmúlt két évtizedben, a nemzetközi turnéktól a világsztárokkal való együttműködésekig, a Sziget nagyszínpadán adott öt különböző énekessel abszolvált tíz koncertig. De jobb előrenézni, dalokat írni, naprakésznek maradni, és erre kellemesebb is energiákat összpontosítani, mint a múltba révedésre" - mondta Prieger Zsolt, az Anima Sound System vezetője, dalszerzője az MTI-nek.

A zenekar történetére az állandó változás és kísérletezés a jellemző, ám ebből valahogy mégis kirajzolódik egy egyenes ív. Voltak benne népzenei gyökerek, aztán előretört az elektronika, a pop, de markánsan jelen volt például a hiphop és a reggae is. "Manapság talán még nyitottabbak vagyunk, mint valaha. Jó érzés nem tudni, hogy pár év múlva milyen zenei vidékeket fogunk bejárni, ez az, ami mozgásban és kreatív izgalomban tart bennünket".

Prieger Zsolt kiemelte: amellett, hogy az Anima munkáira az ő zenei nyughatatlansága volt meghatározó hatással, a szintén alapító Németh Gergő nélkül sem lenne az Anima, ami lett, testvére, Prieger Szabolcs pedig olyan dalokkal járult hozzá a zenekar eddigi sztorijához, ami szintén nélkülözhetetlen volt. Hozzátette: a többi tag is mindig hozzátett valami fontosat.

A Szombathelyről indult Anima Sound System első kazettája 1994-ben jelent meg, ezt követte további nyolc stúdióalbum (legutóbb 2010-ben a nyolcvanas évek elektronikáját idéző Tedd a napfényt be a számba), filmzene, számos remix, a magyar himnusz feldolgozása, amerikai lemez, angliai klubkoncertek, közös munka az Asian Dub Foundationnal, De-Phazzal vagy a Transglobal Undergrounddal. Az Animában korábban Bognár Szilvia, később Németh Juci is volt énekesnő.

A maghoz a három alapító tag, Prieger Zsolt, Prieger Szabolcs és Németh Gergő mellett Prieger Zsolt lánya, az énekesnő Fanni tartozik, mellettük a koncerteken színpadra lépő zenészek is állandóak. A Prieger testvérek közül Zsolt a koncerteken a keverőpult mögött áll, Szabolcs csak a dalszerzésben vesz részt.

"Minden zene izgat, és ez így volt mindig. A Beatles-mániámat nem írja felül a techno iránti szerelmem, és fordítva sem. Ezért írtunk és írunk ma is nagyon sokféle stílusban dalokat: az idén közzétett Wonder egy gospel-elemekkel teletűzdelt szving-dal, a következő, ami a karácsony apropóján született, egy dub-reggae-dal lesz, ráadásul magyar szöveggel, utána egy Londonban készített klippel jövünk ki, egy soul-hiphop-szerzeménnyel. De az már januárban lesz" - sorolta a zenész.

Ami a pénteki születésnapi koncertet illeti, Prieger Zsolt azt mondta, lesznek meglepetések, például olyan dal, amelyet vendég énekel, nem Fanni. És lesz olyan szerzemény is, amelyet nem játszottak már tíz éve, és most újra az eredeti énekesnő adja elő. "Lesz továbbá olyan régi barát, aki sok hangszeren játszott Anima-albumokon, de régen zenéltünk együtt. A konkrét nevek meg legyenek meglepetések".

Jövőre új albumot terveznek. Prieger Zsolt szerint megint kipróbálják magukat sokféle stílusban és Fanni dalszerzőként is bemutatkozik.

"Megy tovább a többi projekt is. A Sword and Scythe nomád, szkíta-sztyeppes techno-projektet Gergácz Gábor Anima-gitárossal valósítottuk meg, elkészítettünk egy albumot is 14 dallal. Izgat a másoknak való dalírás, meg a feleségemmel, Fedorával való közös zenélések is" - mondta végül Prieger Zsolt az MTI-nek.
Megosztás a Google Pluson