Francois Gachot gyűjteménye is szerepel a Kieselbach téli árverésén

Francois Gachot francia író, pedagógus, a magyarországi francia nagykövetség attaséjának egykori gyűjteménye is szerepel a Kieselbach Galéria 19-20. századi festményeket felvonultató téli árverésén, december 21-én a budapesti Marriott Hotelben.

Több mint fél évszázad után került vissza Magyarországra Francois Gachot egykori gyűjteménye, amely 13 festményt, köztük Czóbel Béla több vásznát és grafikáját, Márffy Ödön csendéletét és Rippl-Rónai József korai pasztelljét tartalmazta. Emellett Benczúr Gyula, Hollósy Simon, Tihanyi Lajos, Paál László és Aba-Novák Vilmos alkotásait kínálja a 204 tételt felvonultató téli aukció - közölte a galéria az MTI-vel.

Francois Gachot 1924 novemberében jött Magyarországra, elsősorban azért, hogy franciát oktasson Budapesten, emellett a francia kulturális intézet igazgatói posztját is betöltötte. Gachot néhány év alatt megtanult magyarul és megismerkedett a korabeli szellemi élet legjobbjaival, 1926-tól a Nyugat folyóiratban is publikált. Gyűjteményében a két világháború közötti magyar képzőművészet franciás irányultságú, lírai alkotásait válogatta össze. 1956 után a francia követség attaséjaként dolgozó írónak el kellett hagynia az országot.

A gyűjteményből Márffy Ödön Szőlős csendélet című olajfestményét másfél millió forinttól kínálják az árverésen, míg Ámos Imre 1937-ben keletkezett önarcképére 1,2 millió forinttól indul a licit.

Czóbel Béla alkotásai közül a Fehér ruhás lány és a Fiatal lány szobában című olajképekre 2,5-2,5 millió forinttól licitálhatnak az érdeklődők.

Rippl-Rónai József Három mopszli című korai pasztelljét 5 millió forinttól kínálják. Szintén 5 millió forinttól kelhet el Farkas István 1938-ra datált Parkban című alkotása.

Az aukció anyagának egyik figyelemre méltó, múzeumi darabja Paál László 1873-as Eső után, őszi hangulat című tájképe, amelynek kikiáltási ára 15 millió forint. A 19. századi klasszikusok közül kiemelkedik Hollósy Simon zsánerképe, a Két tűz között, amelyen a mücheni iskolára jellemző kompozíciót alkalmazott a művész: szereplőit egy ablak elé helyezte el. Az olajkép kikiáltási ára 8,5 millió forint.

Az aukció anyagában a magyar modernizmus indulását olyan festmények képviselik, mint Bornemisza Géza Kilátás a hegyre című korai, fauve-os karakterű vászna, amely először az 1912-es Nagybánya-kiállításon szerepelt közönség előtt és amelyet 12 millió forinttól kínálnak az aukción. A Nyolcak művészeinek cézanne-i ihletésű festői világát idézi Tihanyi Lajos Csendélet kék üvegpalackkal című képe, amelyért 22 millió forinttól licitálhatnak az érdeklődők.

A két világháború közötti évtizedek festészetéből többek között Czóbel Béla kerti csendélete emelkedik ki, valamint Aba-Novák Vilmos Magyar hegyi falu című nagyméretű alkotása, amely a festő érett korszakának egyik főműve - olvasható a galéria tájékoztatójában.

Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés: