Szita Károly: Rippl-Rónai lesz Kaposvár arca

A kulturális-turisztikai kezdeményezés fontos pillére a Rippl-Rónai Fesztivál.

Egyedülálló imázsépítésbe fogott Kaposvár azzal, hogy „arcának” a város világhírű szülöttét, a festőművész és grafikus Rippl-Rónai Józsefet választotta. A kulturális-turisztikai kezdeményezés egyik fontos pillére az életmű felkarolása, illetve tudományos feldolgozása mellett a májusi Rippl-Rónai Fesztivál, valamint a december 15-től Budapest és Kaposvár között közlekedő Rippl-Rónai IC lesz. A hosszú távú tervekről és a tudatos építkezésről a város polgármesterével, Szita Károllyal beszélgettünk.

Úgy tűnik, Kaposvár eldöntötte, hogy minőségi kultúrateremtéssel és ápolással fog kitűnni a városok versenyében.  Igaz lehet ez a megállapítás? Tudatos építkezés zajlik a városban ezen a téren?

Hiszünk benne, hogy a kultúrával meg lehet szólítani az embereket, és hogy az iránta való elköteleződéssel csak nyerhet a város és lakossága. Ennek szellemében határozott célunk, hogy olyasvalamit próbáljunk létrehozni, amelyre még nincs példa, amely elrugaszkodik a megszokottól. Így volt ez néhány évvel ezelőtt is, amikor Kokas Katalin hívószavára létrehoztuk kamarazenei fesztiválunkat, a Kaposfestet, mely országos, sőt nemzetközi viszonylatban is unikumnak számít.

A világraszóló kamarazenei fesztivál mellé Rippl-Rónait, Kaposvár szülöttét választották a város „arcának”. Vele kapcsolatban is több éves építkezésben és brandépítésben gondolkodnak, vagy ez csak egy rövid akció?

Hazánkban egyedülálló kezdeményezés, hogy egy város oly markáns módon elkötelezze magát egyetlen személy mellett, mint azt Salzburg teszi Mozarttal. Mivel mindig is büszkén vallottuk, hogy Kaposvár a festők városa, nem volt kérdés, hogy az európai hírű festőművészt és grafikust, Rippl-Rónai Józsefet válasszuk Kaposvár „arcának”, akinek fantasztikus életműve a legnagyobbak közé emelte, de sosem felejtette el, honnan származik.

Az életmű és a hagyaték gondozása miatt is újítottuk fel a Rippl-Rónai Villát és a festőművész szülőházát, illetve ezért hoztuk létre a Rippl-Rónai Látogatóközpontot, melyben az 1900-as években elpusztult Andrássy-ebédlő pontos mása is helyet kapott. A környező parkban pedig olyan programokkal tudunk szolgálni, melyek a város színe-javát a szabadba csábítják. Ez nem kevés pénzbe került, de nagyon bízom benne, hogy mindaz, amit az életmű gondozásába fektettünk, meg fog térülni, és Rippl-Rónai neve a szélesebb közönség számára is egyet fog jelenteni Kaposvárral.

Képes lesz Kaposvárt kiemelni a többi város sorából és még vonzóbbá tenni a Rippl-Rónai név?

Hosszú távú terveink fontos építőköve, hogy a Rippl-Rónai születésnapja hetében megrendezett Festők Városa Hangulatfesztivál a Rippl-Rónai Fesztivál nevet kapja, és minden évben Rippl-Rónaihoz köthető képzőművészeti kiállítással és nemzetközi tudományos konferenciával sikerüljön méltó emléket állítani a festőóriásnak, és életművét minél több emberrel megismertetni. Emellett többek közt kiállításokkal és a Rippl-Rónai örökség felújításával igyekszünk eleget tenni a kitűzött céloknak. Az imázsépítés részeként a Magyar Államvasutak Zrt.-vel való együttműködés nyomán pedig Kaposvár új intercity vonattal lesz gazdagabb: a Rippl-Rónai IC Budapest-Kaposvár útvonalon Horvátország felé haladva kapcsolódik be a nemzetközi hálózatba.

A materiális kereteken túl mennyire rendelkeznek azzal a szakmai háttérrel, mely a Rippl-Rónai projektet ugyanolyan magas színvonalon képes végigvinni, mint például a kamarazenei fesztivált?

Rippl-Rónai-kultuszt kezdtünk el építeni – természetesen jó értelemben véve. Ebben a folyamatban Horváth János Milán művészettörténész kutatásaira alapozunk, akinél megkockáztatom, hogy senki nem tud többet Kaposvár és Európa híres festőművészéről.

Most érkezett el a megfelelő pillanat az építkezéshez, hiszen Rippl-Rónait idézve „Érniök kell a dolgoknak, hogy érthetőbbek legyenek. Vagy még helyesebben: a dolgok várnak, míg az emberek megértése hozzájuk fejlődik”. Emellett csak annyit tudok mindenkinek ajánlani, hogy látogasson el Kaposvárra, nézze meg Rippl-Rónai képeit, olvassa el élete történetét, látogasson el egykori kaposvári otthonába, és beszélgessen egy jót Horváth János Milán művészettörténésszel, aki sok érdekes és eddig ismeretlen történettel szolgál majd.
Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés: