Cinema Rock Cafe – Tribute Buli

Eljött a pillanat, mikor egy Joan Jett-re emlékeztető csaj mikrofont ragad és Pretty Reckless számokat ont magából, mellette egy Taylor-szőke ősrocker ifjú hölgy tépi le a fejeteket Joan Jett slágerekkel. S aki a lányokat karjára ölti nem más, mint a Led Zeppelin! Feledhetetlen slágerek, a rockzene hőskorából és napjainkból egyaránt - a zenei kultúrát tiszteletben tartva és ápolva. Fiatalos lendülettel igényes környezetbe ültetett fergeteges hangulat várja mindazon vendégeket, akik választása a Ferenciek terétől alig pár méterre található Cinema Rock Cafe-ra esik január utolsó napján, hol a koncertteremben felcsendülnek a Led Zeppelin, Joan Jett és a Pretty Reckless dalai, a moziteremben pedig szabad a mikrofon, hajnalig karaoke!

Január 31. (péntek) - Tribute Buli: Joan Jett, Led Zeppelin, Pretty Reckless
Fellépők: Miss Nothing and the Zombies, Joe’n’Jett (RockCorn), Mosquito
Belépő: 690Ft
Kezdés: 20.00

Az anyazenekarokról röviden:
Joan Jett
Joan Jett 1960 szeptember 22-én, Philadelphiában született, Joan Marie Larkin néven. Amikor a szülei elváltak Joan az anyjánál maradt és felvette családnevét, a Jett-tet. Tizenévesen Hollywoodba költözött. Már ekkor komolyan érdekelte a zene, és gitározni tanult. 1975-ben (15 évesen) egy újsághírdetésben rátalált Kim Fowley-re, a neves szerző, előadó, producer és impresszárióra, aki tinédzserlányokat toborzott egy együttest számára. Így alakították meg Lita Ford-dal, Cherrie Currie-vel a The Runaways-t. ’77-ben az énekes, Charrie Currie lelépett a bandából, és Joan vette át a helyét. "Büszkébb vagyok a Runawaysre, mint bárki más. Még ökölharc árán is képes lennék megvédeni az emlékét" - meséli - "Nem értettük, miért nem vagyunk igazán híresek. Annyira mások voltunk, mint amilyennek gondoltak bennünket: egy csapat lány, akik szórakoznak, és közben beutazzák a világot - nem sokaknak adatik ez meg. Ma már tudom, hogy szexibabákat csináltak belőlünk, de akkor ez nem tűnt fel. Alapjában véve mégis kellemes emlékeim fűződnek a Runaways-hez. Sokat tanultam, és azóta gyanakvó lettem a zene-business iránt, tudom, milyen gyilkos a harc." A Runaways csak 3 évig húzta, de pl Japánban óriási sikereket értek el. Olyan számokat játszottak, mint a „Cherrie bomb” a „Blackmail” a „Mama Weer All Crazee Now” vagy a Sex Pistols-tól is ismert „Black Leathear”.

Joan Jett belevetette magát a Los Angeles-i művészvilágba, producere lett például a The Germs nevű helyi punkzenekarnak még azelőtt, hogy annak énekese kábítószer túladagolás következtében meghalt. Joan nem szívesen beszél erről az időkről: "Piáltam, és szedtem némi kábítószert is. Még most is lecsúszik egy-két korty a torkomon, ami nem nagy dolog, de igyekszem vigyázni magamra." Nem sokkal később találkozott Kenny Lagunával, akinek segítségével 1982-ben a legkelendőbb amerikai rock'n'roll előadók közé emelkedett. Laguna a 60-as években menő pop-producernek számított, a "progresszív", albumcentrikus 70-es évtizedben azonban annyira pangott az üzlet, hogy még a feleségének is munkát kellett vállalnia: "A 60-as években reggel fel nem keltem volna az ágyból 100 dollár kedvéért, egy délutáni zongorafelvétellel megkerestem annyit. De egyszer csak azon vettem észre magam, hogy egy álló hétig dolgozom 100 dollárért."
Laguna lett Joan Jett menedzsere, s egy húsz év körüli fiatalokból álló zenekart talált mellé kísérőnek, a The Blackhearts-ot (Ricky Byrd – gitár, Gary Ryan – basszusgitár, Lee Crystal - dob). Lagúna a kezdetekről: "Vécészínvonalú helyeken játszottak, esténként tíz dollárért. Én hoztam fel őket. Kikötöttem, hogy ebben a zenekarban nem engedek kemény kábítószereket. Aki nagy adagokban szedi a kokaint, elveszti a realitások iránti érzékét, és azt képzeli magáról, hogy ő az Isten."
Joan Jett világa a rock'n'roll, ezt szereti, amint lemezének címe is mondja. Népszerűségéhez ma már nem férhet kétség. Egy poszterén a következő felirat olvasható: AZ ÖSSZES NAGY LEMEZTÁRSASÁG NEMET MONDOTT, KÉTMILLIÓ ROCK'N'ROLL RAJONGÓ VISZONT IGENT.

Az első – és legismertebb – slágere az „I Love Rock and roll” 7 héten keresztül (!) uralta a Billboard chart-ot, 1982-ben. Kevesen tudják de ez a szám nem saját szerzemény, az eredeti előadó a „The Arrows”.
Jett utána is folytatta – szintén nagy sikerrel – a „más tollával ékeskedést”. Játszotta Pl. a „Crimson and Clover”-t Tommy James-től, a „Do You Wanna Touch Me”-t Gary Glitter-től, a „Dirty Deeds Done Dirt Cheap”-ot az AC/DC-től vagy a „Love hurts”-ot a Nazareth-től. A sok feldolgozás mellett, persze a saját számai közül is kerültek ki óriási sikerek pl: a „Bad Reputation” a „I Hate myself for lovin you” a „Little liar”…stb

Led Zeppelin
A Led Zeppelin brit rockegyüttes, amelyet 1968-ban alapított Jimmy Page gitáros, Robert Plant énekes, John Paul Jones basszusgitáros és John Bonham dobos. Aktív időszaka hivatalosan 1968. október 4. – 1980. december 4. közé esik, valójában azonban 1968 augusztusa és 1980. szeptember 25. között működtek együtt. A tagok a Led Zeppelin pályafutása alatt nem készítettek szólólemezeket, időnként dzsemmeléseken vettek részt, vagy felvételeken működtek közre barátaikkal. Az együttes a teljes fennállása alatt ugyanazon tagokból állt. A korai albumaikon jellemzően a blues-, folk- és pszichedelikus hatásokat integrálták az elektromos hangzással, ezzel egyedi megszólalást hozva létre. Bár a kritikusok vegyesen fogadták az albumokat, rajongótáboruk folyamatosan nőtt. Az 1970-es években rengeteg nagy sikerű koncertet adtak világszerte.
Zenéjük sokszínű, blues- és hard rock- mellett folk-, rockabilly-, funk-, reggae- és soul-elemek fedezhetők fel benne, sokan az első heavy metal együttesnek tartják. Nyolc sorlemez, egy dupla koncertalbum és egy koncertfilm fémjelzi a zenekar tizenkét éves munkáját az aktív években. Bonham 1980-as halála után gyakorlatilag azonnal feloszlottak, és már csak egyetlen, a működés egészét reprezentáló, korábban felvett, de kiadatlan anyagot tartalmazó albumot állítottak össze. Az Egyesült Királyságban egyetlen kislemez sem jelent meg albumaikról, mert azokat sérthetetlen egésznek tartották. Nem csak az albumokat önmagukban, hanem az azokon szereplő dalok sorrendjét is. (Amerikában a kiadójuk a tagok beleegyezése nélkül jelentetett meg kislemezeket.)
A Led Zeppelin egyike a könnyűzene legsikeresebb és legelismertebb együtteseinek. Világszerte mintegy 200 millió albumot adtak el, ebből csak az Egyesült Államokban 111 milliót. Korai alkotásaik kemény, gitárvezérelt hangzásával a hard rock és heavy metal stílus legelső képviselői közt voltak, hatásuk a műfaj egészére döntő jelentőségű. A Rolling Stone magazin „az 1970-es évek legnagyobb együttesének” nevezte, a Rock and Roll Hall of Fame szerint „olyan befolyással voltak az 1970-es évekre, mint a Beatles az 1960-as évekre”.[6] Máig a Led Zeppelin az egyetlen együttes, melynek az összes albuma felkerült a Billboard Top 10 listájára. 1975-ben rekordot döntöttek azzal, hogy az összes addig megjelent lemezük fent volt egyszerre az amerikai toplistákon. A VH1 zenecsatorna 100 Greatest Artists of Hard Rock listáján a Led Zeppelint sorolta az első helyre.

The Pretty Reckless:
A THE PRETTY RECKLESS nevű alternatív rockegyüttes 2009-ben alakult New Yorkban. A banda leghíresebb és egyben legfiatabb tagja Taylor Michel Monsen, aki 2009-ben mindössze 16 éves volt. Taylor sokoldalú személyiség, az éneklés melett gitározik, dalszöveget ír, színészkedik és modellkedik is. Őt főleg a Gossip Girl című hazánkban is népszerü sorozat Jenny-jeként ismerhetjük. Az együttes eredetileg "The Reckless" néven futott volna, de végül maradtak a jelenlegi változatnál. Bemutatkozásuk a The Veronicas nevü ausztrál együttes 2009-es észak-amerikai turnéján volt. Az első EP-jüket 2010 június 22.-én adták ki, ami 4 számot tartalmazott:, 3 a debütáló albumoukon is megjelent: "Make Me Wanna Die" , "My Medicine" és "Goin' Down". Első kislemezük, a 'MAKE ME WANNA DIE" 2010 május 17.-én jelent meg és 6 hétig volt első az UK Rock Chart-on. A debütáló albumuk 2010 Augusztus 30.-án jelent meg az Egyesült- Királyságban, Light me Up címmel. Az album producere Khandwala volt, a dalokat Taylor Momsen és Ben Phillips írta. A "Miss Nothing" című daluk volt a második kislemezük az albumukról, és 2010 Július 20.-án jelent meg.

Cinema Rock Cafe
1052 Budapest, Haris köz 3.
Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés: