Módosítják a bécsi Néprajzi Múzeum átépítésének tervét

Módosítják a november óta zárva tartó bécsi Néprajzi Múzeum (Weltmuseum) átépítésének tervét és költségvetését, az eredeti elképzelések szerint a múzeum 2017-ben nyitná meg újra kapuit.


A Der Standard című osztrák napilap úgy értesült, hogy Josef Ostermayer osztrák kulturális miniszter pénzügyi okokra hivatkozva, a magas járulékos költségek miatt a felújítás újratervezése mellett döntött. Az újság információit a kulturális minisztérium szóvivője megerősítette és hangsúlyozta: a miniszter döntése nem az alapkoncepció módosításáról, hanem az eddigi tervek átformálásáról szól, mindezt tennék anélkül, hogy kárba vesznének az eddigi lépések. 

Módosítani akarják a múzeum funkcióit is. A korábbi tervek szerint a 3000 négyzetméteres múzeumot 10 ezer négyzetméteresre bővítenék, az új elképzelések szerint az épületben kialakítanák az osztrák történelmet feldolgozó múzeumot, vagy a Nemzeti Könyvtár mélyraktára kapna helyet. 

A Néprajzi Múzeum igazgatója közölte, hogy a következő hetekben fog kiderülni, hány négyzetmétert kell átadniuk a módosult tervek szerint. 

A Néprajzi Múzeum baráti körének vezetője bírálta az elképzelést, és az összehangolt koncepciót hiányolta. 

A 27,5 millió euróra tervezett beruházás költségeiből 19 millió eurót a miniszterelnöki hivatal, 6 millió eurót a gazdasági minisztérium és 2,5 millió eurót a múzeum anyaintézete, a bécsi Szépművészeti Múzeum fedez.

Forrás: MTI

Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés: