Szerdán kezdődik a Közép-Európai Olasz Filmfesztivál

Négy budapesti moziban 14 friss játékfilmet és egy klasszikus olasz játékfilmet, valamint egy rövidfilm-válogatást hoz el a magyar nézőkhöz november 5. és 15. között a XII. Olasz Filmfesztivál - MittelCinemFest 2014, amely szerda este a Puskin moziban Paolo Virzí Human Capital című filmjének vetítésével veszi kezdetét.

A MittelCinemaFest 2014 több újdonságot is tartogat: az utóbbi két évben készült olasz filmek hagyományos szemléjén túl idén először életműdíjat kap egy olasz rendező, lesz kifejezetten az ifjúságnak szóló különleges filmvetítés és az olasz filmművészet fénykorát megidéző mozi; továbbá nagyszabású fotókiállítás keretében ismerheti meg a közönség az olasz film 1941 és 2010 közötti forgatási helyszíneit - mondta el a fesztivál szerdai budapesti sajtótájékoztatóján a budapesti Olasz Kultúrintézet igazgatója.

Gina Giannotti kiemelte: a MittelCinemaFest kétszer annyi együttműködő partnerrel és a város mozijaiban vetített egyre nagyobb számú olasz filmmel indul új lendületet véve, miközben a helyi közönség egyik legkedveltebb filmművészeti eseményévé vált.

Idén a programkínálat is eltér a korábbiaktól, ennek jele az újdonságként bevezetett életműdíj, amelyet az olasz és magyar szakemberekből összeállított zsűri először Roberto Faenzának ítélt oda. Faenza Anita B. című, egy holokauszt-túlélő magyar kislányról szóló filmje a vasárnap esti budapesti díjátadót követően az Uránia Filmszínházban lesz látható.

Elsősorban a fiatalabb korosztálynak szól Alessandro Rak A boldogság művészete című animációs filmje, amelyet november 14-én vetíti az Uránia, Roberto Rossellini Utazás Itáliában című filmjével pedig az olasz filmművészet egyik nagymestere előtt tiszteleg szombaton az Örökmozgó mozi.

Gina Giannotti elmondása szerint a filmszemle a hagyományokhoz híven ízelítőt nyújt a friss olasz filmtermés legjavából, programjában így szerzői filmek és komédiák egyaránt szerepelnek. Több alkotás - például a Human Capital, a Csodák (rendezte: Alice Rohrwacher), a Ne aggódj, a maffia csak nyáron öl (rendezte: PIF), a TIR - a kamionsofőr (rendezte: Alberto Fasulo) - elnyerte mind a nemzetközi kritika, mind pedig a közönség elismerését.

A nagyjátékfilmek mellett a programban idén is helyet kap egy válogatás a Kalat Nissa Filmfesztivál 2014 rövidfilmjeiből.

A fesztivál filmjeit olasz nyelven magyar nyelvű szinkrontolmácsolással vagy felirattal vetíti a Puskin Mozi, a Tabán Kinotéka, az Uránia Nemzeti Filmszínház és az Örökmozgó Filmmúzeum.

A MittelCinemaFest részletes programját a http://mittelcinemafest.com/Film%20in%20programma/index.html holnapon találhatják meg az érdeklődők.

Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés: