A kiskunmajsai középiskola csapata nyerte a középiskolai filmszemlét

A kiskunmajsai Dózsa György Gimnázium csapata nyerte 2014-ben az Országos Középiskolai Filmszemlét: a Tőzsér István Martin által rendezett Dolls, egy a színház és a film határán mozgó alkotás mintegy 70 pályamű közül bizonyult a legjobbnak.


Mint Farkas Zoltán, a kiskunmajsai Dózsa György Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium igazgatója az MTI-nek pénteken elmondta, a 2005-ben indított, a Dél-Alföldön egyedülálló művészet–közművelődés–kommunikáció szakmacsoporton belül a hang-, film és színháztechnika ágazat a legnépszerűbb az iskolában.

A mintegy 100 kilométeres körzetből érkező és a helyi diákok állandóan formálódó alkotóközösségként tevékenykednek nagy szakmai tapasztalattal rendelkező szak- és művésztanáraik segítségével – hangsúlyozta az igazgató, kiemelve, hogy a szaktantermek jól felszereltek, saját televíziós stúdió áll rendelkezésükre, amelyekben a diákok számos önálló produkciót készítettek.

Pócsik Olga osztályfőnök, művésztanár elmondta, hogy 300 diák jár az intézménybe, ahol színházi társulat is alakult 30-40 diák közreműködésével, a rendezés, a díszletek, a koreográfia mind-mind önálló diákmunka eredményei. Az utolsó előadásukat több mint 1500-an látták – mutatott rá az osztályfőnök.

Kitért arra is, hogy a filmezés komoly múltra tekint vissza az iskolában. A középiskolai szemlén nyertes filmről szólva kiemelte: a Tőzsér István Martin rendezésében, Toldi Gergő operatőri és vágó munkájával készült alkotás mély gondolatokat közlő, érett film.

A november 30-án zárult Országos Középiskolai Filmszemlét a budapesti Káldor Miklós Kollégiumban rendezték meg. A második helyen a budapesti Puskás Tivadar Szakközépiskola filmje, a 9.b osztály személyes vallomásaira épülő Talán igen végzett, a megosztott harmadik díjat az egri Bata Zalán animációja, a Kingdom of Heaven, valamint a budapesti Vajda Boróka Töprengők című filmje kapta

Az első díj 100 ezer, a második 50 ezer, a harmadik 25 ezer forint pénzjutalommal járt. A Mundruczó Kornél vezette zsűri - melynek további tagjai Balog Judit színművésznő, Kende János operatőr és Sas István reklámfilmes voltak - 70 pályamű közül választotta ki a díjazottakat.

Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés: