Kubinyi Anna csíksomlyói imatextilje először látható kiállításon

Kubinyi Anna Kossuth-díjas textilművész legújabb alkotását, a csíksomlyói imatextilt is bemutatja az a kiállítás, amely Üzenő textilek címmel péntektől látható Budapesten, a Várnegyed Galériában.


Az Erdély című sorozat néhány darabja mellett először szerepel kiállításon a 2,5 méteres Csíksomlyói imatextil, amely három hónap alatt készült el - mondta el Kubinyi Anna az MTI-nek.

A művész minden évben ellátogat a csíksomlyói búcsúba. A nagyméretű textilen a Kissomlyó és a Nagysomlyó vonulata mögött a 16. század végén készült csíksomlyói kegyszobor felső része sejtelmes, arany pontozással jelenik meg. A szobor sziluettje végig vonul a hegyek redői között - magyarázta a textilművész.

A kiállításon látható lesz többek között egy monokróm székely kapu, a Máramaroson jellemző, kötéldíszes, faragott kerítést megörökítő absztrakt alkotás, egy Kőrősi Csoma-emléktextil és a nagyszentmiklósi kincsről származó jelenetet ábrázoló munka is. Mandalák láthatók a kisméretű alkotásokon, de Szent István palástjának egy-egy részlete is megjelenik a tárlaton.

Kubinyi Anna elmondta: évek óta azon dolgozik, hogy az ősi, székelyföldi népi motívumok, az ornamentika és a hímzések díszítésének gazdagságára felhívja a figyelmet.

"A textileken keresztül szeretném üzenni, hogy ezeket az értékeket meg kell őriznünk" - fogalmazott a művész, hozzátéve, hogy jövőbeni tervei között szerepel a csángó mellények négyzetbe foglalt mikrovilágának, valamint a Szent László-legenda néhány jelentének megörökítése.

"Mindent, ami engem Erdélyben lenyűgözött és komoly üzenete van számunkra, azt szeretném még megszőni" - hangsúlyozta Kubinyi Anna.

Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés: