Beindult az Urartu Örmény Nemzetiségi Színház

Megkezdte működését az Urartu Örmény Nemzetiségi Színház, amelynek első idei előadása a száz éve kezdődött örmény népirtásra emlékezik áprilisban.


Tóth G.- Keller Linda, a teátrum vezetője az MTI-nek elmondta, hogy most kaptak "elég bizalmat, lehetőséget és anyagi támogatást" arra, hogy önálló intézményként el tudják indítani tevékenységüket.

Felidézte, hogy 2013 nyarán kulturális egyesületként kezdték el működésüket, egy évvel később országos örmény önkormányzati intézményeként jegyezték be őket, 2015-től pedig az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Országos Örmény Önkormányzat támogatásával nemzetiségi színházként működnek. 

"Az Urartu névre azért esett a választásunk, mert Örményországot régen, mikor tartományként volt jelen, Urartu néven jegyezték" - jegyezte meg a színház vezetője. 

Elmondta: jelentős változás a színház életében, hogy felépíthetik színházuk struktúráját és támogatott nemzetiségi színházként kezdhetik el a munkát. Előadásaikban eddig meghívott színészekkel, vendégekkel dolgoztak, idén tervezik társulatuk felépítését, elsősorban örmény nemzetiségű művészekből - tette hozzá.

Tájékoztatása szerint 2015-ben három bemutatóra készül a színház. Első darabjuk próbái már elkezdődtek, áprilisban mutatják be azt a produkciót, amellyel a 100 éve kezdődött örmény genocídiumra emlékeznek. Emellett nyáron egy zenés-táncos előadást terveznek, majd az év végén egy ifjúsági műsor szerepel a költségvetésben.

Tóth G.- Keller Linda beszélt arról is, hogy az elmúlt két év alatt hat produkciót hoztak létre. A színház repertoárján jelenleg a Könnyem sincs, hogy elsirassalak és az Aznavour című produkció, valamint a Gigosz című mesejáték szerepel. 

Kiemelte, hogy produkcióikat folyamatosan - darabonként igény szerint havi 2-4 előadáson - szeretnék játszatni. Egyelőre nincs saját épületük, de keresik a megfelelő helyszínt - tette hozzá.

A vezető kérdésre válaszolva úgy fogalmazott: még nem tudják, mekkora lesz idén a nemzetiségi színházak támogatásának összege, ez pályázat útján fog eldőlni. "Reméljük, hogy az előző évi 9 regisztrált nemzetiségi színházi szervezethez képest az idei 14 regisztrált nemzetiségi színház a 2014. évi költségvetéshez képest emelt támogatásban részesül" - tette hozzá.

Eddig számos előadásukat láthatta a közönség Budapesten az V. kerületi Örmény Kulturális Központban, a Bethlen Téri Színházban és a Pécsi Országos Színházi Találkozó off-programjában is felléptek. Országszerte számos örmény nemzetiségi önkormányzat meghívásának tettek eleget.

Forrás: MTI 
Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés: