Megéri Pekinget kulturálisan képviselni

A kínai kormány idén 360 millió jüant, vagyis 15,8 milliárd forint értékű összeget kíván juttatni külföldi kulturális intézeteinek, ami több mint 180 százalékkal több annál, mint amennyit tavaly ugyanerre a célra felhasználtak - közölte szerdán Jan Tung-seng, a kulturális minisztérium illetékese.


2014 végén húsz kínai kulturális központ működött a világban, ezekre eddig 1,34 milliárd jüant (58,8 milliárd forint) költöttek. Az első két intézetet 1988-ban nyitották Mauritiuson és Beninben, az idén pedig Brüsszelben és Szingapúrban nyílik kínai kulturális központ. A kínai kormány félszáz ilyen, a kínai kultúrát, nyelvet népszerűsítő intézményt szeretne működtetni a külföldön 2020-ig.

2013 júniusában magyar-kínai egyezmény keretében a két kormány megállapodott a kulturális intézetek kölcsönös megnyitásáról. Pekingben még abban az évben, novemberben meg is nyitotta kapuit a magyar intézet. A budapesti kínai kulturális intézet megnyitása egyelőre várat magára. Az MTI tudósítójának kínai forrásból származó szerdai információi szerint a kínai nagykövetség illetékesei jelenleg az épületet keresik, s azt remélik, hogy még az idei év első felében megfelelő helyszínt találnak. Amennyiben az illetékeseknek sikerül nem felújításra szoruló helyszínt találniuk, akkor leghamarabb az év végéig megnyílhat a magyarországi kínai kulturális központ.

A pekingi tájékoztatón elhangzott, hogy az intézetek költségvetését alapvetően a központi büdzséből fedezik, de a minisztérium társadalmi szervezeteket és kínai alapítású intézményeket is arra ösztönöz, hogy járuljanak hozzá ezek fenntartásához.

Kína az elmúlt években egyre nagyobb hangsúlyt fektet az úgynevezett "lágy erő" (soft power) megjelenítésére. Ez a kifejezés azoknak a tényezőknek az összességére utal, amely egy nemzetet a kívülállók számára vonzóvá tesznek. A "lágy erő", amelyben a kultúrának, a művészeteknek jelentős szerep jut, az adott ország nemzetközi befolyását is kifejezi.

A Hszinhua hírügynökség szerint a kulturális központok kiállításokat rendeznek, különböző történelmi és egyéb, a társadalmi fejlődésre vonatkozó információkat szolgáltatnak, valamint tanfolyamokat szerveznek, oktatják a kínai harcművészetet, a zenét, a nyelvet és még a kínai konyha rejtelmeibe is beavatják az érdeklődőket.

Forrás: MTI 
Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés: