A VinCE Wine Show-n Villányi Franc

Immár hivatalosan is Villányi Franc néven mutatja be a Villányi borvidék új eredetvédelmi szabályozása szerint készült, prémium besorolású cabernet franc borait péntektől vasárnapig Budapesten a VinCE Budapest Wine Show-n részt vevő 19 villányi pincészet.


A VinCE Budapest közép-európai borkészítésre fókuszáló programja jó alkalom arra, hogy a Villányi borvidék zászlóshajóját, a Villányi Franc-t megismerhesse a borértő közönség - közölte az MTI-vel a Villány-Siklósi Borút Egyesület.

A cabernet franc a világ szinte összes szőlőtermő táján megél, és borházasításokban általánosan elterjedt, fajtatiszta borként azonban kevés helyen ad kiemelkedő minőséget. A szőlő ideális termőhelyre talált a Villányi borvidéken, ahol már az ültetvények 14 százalékát teszi ki. A magas mésztartalmú löszben gyökerező és sok napsütés melengette szőlő markáns és komplex, ugyanakkor lendületes és friss bort ad - emlékeztetnek.

A Villányi borvidéken kizárólag cabernet franc-ból készült bort az új eredetvédelmi szabályozás szerint - bizonyos feltételek mellett - Villányi Franc-nak lehet nevezni. A most bemutatandó borok a prémium minőség előírásait is meghaladó terméskorlátozással (25-50 hl/ha) szüretelt szőlőből származnak, átlagban csaknem két évet töltöttek hordóban, és több mint egy évvel ezelőtt kerültek palackba. A VinCE Budapest után palackozott termékeken már a Villányi Franc név és logó is megjelenik majd.

Mint az egyesület közölte, a super prémium kategória első szüretét 2014-ben tartották, így ezek a borok három év múlva lesznek kóstolhatók először.

Németh Ágnes, a VinCE Budapest főszervezője az MTI-nek elmondta, hogy villányi termelők már évek óta közösen mutatkoznak be a régió legjelentősebbnek tartott borszakmai rendezvényén, és példájukat egyre több borvidék pincészetei követik.

Somlóról például közös standokon állít ki Barcza Bálint, a Kolonics Károly Családi Pincészet, a Kreinbacher Birtok, az 5Ház Borbirtok, a Royal Somló Pincészet, a St. Margit Pincészet, a Tornai Pincészet és a Zsirai Pincészet. Közösen, Etyeki Szakcsoport néven mutatkozik be az Anonym Pince, a Nádas Borműhely és a SzépvölgyönÁT Pince, Mór3 association elnevezéssel pedig a Csetvei Pincészet, a Geszler Családi Borászat és a Molnár Borház.

A Mátrai borrégióból a Kerekes Szőlőbirtok, a Kovács Borház, a Bárdos és Fia Pincészet, a Nyilas Pince, Szőke Mátyás, a Borpalota Borház és Szőlőbirtok, a Molnár és Fiai Pincészet, valamint a Benedek Pince jelenik meg együtt a VinCE Budapesten.

Mivel a rendezvényre rengeteg nemzetközi szakértő, borbeszerző érkezik, Carton Hungaricum Borászpercek elnevezéssel háromnapos programsorozattal mutatkozik be a Külgazdasági és Külügyminisztérium borválogatása és az ahhoz kapcsolódó borászok is.

A Borászpercek előadásairól és a borfesztivál további programjairól a www.vincebudapest.hu honlapon találhatók részletes információk.

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés: