BTF - Elina Garanca, Leo Nucci és Verdi-operák

A New York-i Metropolitan-közvetítésekből is jól ismert lett mezzoszoprán, Elina Garanca és a világ egyik legkeresettebb Verdi-baritonja, Leo Nucci is fellép az április 10-től 26-ig tartó 35. Budapesti Tavaszi Fesztiválon (BTF), amelyen - az olasz kultúra jegyében - Verdi Luisa Miller és Aida című operáit is bemutatják.


A leginkább klasszikus és belcanto szerepekben tündöklő Elina Garanca most először látogat Magyarországra. A Művészetek Palotájában április 17-én adandó áriaestjén egyik legkedvesebb szerepe, Carmen mellett Saint-Saens Sámson és Delilájából, Gounod Sába királynőjéből, valamint Glinka, Csajkovszkij és Massenet műveiből válogat a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara kíséretében. Az est karmestere a brit Karel Mark Chichon, Elina Garanca férje lesz - derül ki a fesztiválszervezők közleményéből és a fesztivál honlapjáról (btf.hu).



A Kovács János vezényelte Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara kíséretében lép fel Budapesten a világ egyik legkeresettebb Verdi-baritonja, Leo Nucci. Az Erkel Színház közönségét április 13-án egy igazi Verdi-gálával örvendezteti meg. Nucci pályája során olyan művészek társaságában lépett fel, mint Joan Sutherland, Luciano Pavarotti és Plácido Domingo, és a legnagyobb dirigensek hívták meg Herbert von Karajantól Claudio Abbadón és Solti Györgyön át Riccardo Mutiig.

A fesztivál egyik idei fókuszpontja az olasz kultúra, ennek jegyében két Verdi-operát is láthat a közönség.

A BTF vendége lesz a világ legrégebbi operaháza, az 1737-ben megnyitott Teatro di San Carlo. A nápolyi társulat egy olyan Verdi-operával érkezik, amelynek ősbemutatója is a műfaj e "szentélyében" volt: a Luisa Millert április 26-án a Művészetek Palotájában mutatják be koncertszerűen, a címszerepet a Zürichi Operaház szopránja, Elena Mosuc énekli. A román operacsillag a legrangosabb operaszínpadok visszatérő vendége, olyan karmesterekkel dolgozott együtt, mint Nikolaus Harnoncourt, Christoph von Dohnanyi, Fabio Luisi, Lorin Maazel és Daniel Harding.

A Magyar Állami Operaház új Aida-előadását Mohácsi János, a magyar színházi élet meghatározó egyénisége állítja színpadra, aki ezzel a produkcióval debütál operarendezőként Budapesten. Az április 4-i Erkel Színház-beli premier után a darab többször is látható lesz a BTF keretében, a fesztiválon Radames szerepében az olasz sztártenor, Fabio Sartori lép színpadra.

Az idei fesztivál egyik kuriózuma lesz Mozart egyik példaképe, az elfeledett barokk zseni, Johann Adolf Hasse Siroe, Perzsia királya című operájának félig szcenírozott, vetítéssel kombinált bemutatója április 18-án a Vígszínházban.

A művet a világhírű kontratenor, Max Emanuel Cencic "fedezte fel": rendezésében és címszereplésével 2014 júniusában az Athéni Fesztiválon mutatták be a darabot, majd a Decca gondozásában nagysikerű lemezfelvételt is készítettek belőle, amelyről a rangos európai zenei orgánumok szuperlatívuszokban írtak. A tavaszi fesztiválon is Max Emanuel Cencic énekli majd a címszerepet és jegyzi a rendezést, partnere pedig a lemezfelvételhez hasonlóan az orosz szoprán csillag, Julia Lezsnyeva lesz.

"A belcanto és barokk művek szólistájaként hatalmas lehetőség rejlik Julia Lezsnyeva képességeiben. Adottságai akár a sztratoszférába repíthetik csillagát" - írta a vitriolos tollú angol zenei író, Norman Lebrecht a fiatal énekesnőről, akit 2011-ben az Opernwelt című német szaklap az év énekesnőjének választott.

A BTF-re az operett világát hozza el Kerényi Miklós Gábor "Kero" legújabb rendezése, a 110 éve született Farkas Ferenc Csínom Palkó című darabja, amelyben a műfaj nagy egyéniségei együtt lépnek fel a legígéretesebb tehetségekkel.

Változatos, stíluskorszakokon átívelő dalesttel készül Pasztircsák Polina, akit Jan Philip Schulze kísér zongorán a Budapest Music Centerben.

A Mátyás-templomba érkezik a világ legjobbjai között számon tartott, 1901-ben alapított Westminster-katedrális Kórusa. A Martin Baker vezette énekegyüttes London katolikus egyházzenéjét hozza el a magyar közönségnek.

Az 1978-ban alapított Budapesti Tomkins Énekegyüttes a legkülönbözőbb korszakok és stílusirányzatok mesterműveiből ad válogatást, az est vendége a Virtuózok című műsorból megismert 17 éves zongoristatehetség, Szilasi Dávid lesz.

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés: