Hegedű mesterkurzust tartanak Veszprémben Auer Lipót emlékére

Auer Lipót hegedűművész hagyatékát ápolják a hétvégi veszprémi mesterkurzuson, a zenei órákat az interneten keresztül is követhetik majd az érdeklődők – tájékoztatta pénteken az MTI-t a Mendelssohn Kamarazenekar művészeti vezetője.


Kováts Péter hegedűművész, az Auer Akadémia vezetője elmondta, hogy Auer Lipót szellemében és tanításának alapvetéseit követve szeretnék bemutatni a hegedűjáték, és a hegedülés tanításának sokféleségét, lehetőségeit a művész szülővárosában.
A szombati kurzusindító kerekasztal-beszélgetést követően két napon át bemutató foglalkozást tartanak. Szászné Réger Judit, az 1998-ban megjelent, és immár világszerte használt Hegedű ABC társzerzője, Dénes László, a hazai hegedűtanár-képzés egyik vezetője, Ácsné Szily Éva, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem gyakorlatvezető tanára, és Sebestyén Ernő hegedűművész tanítja a fiatalokat.
A világháló segítségével a tervek szerint az Egyesült Államokból csatlakozni fog Mark O’Connor amerikai sztárhegedűs is a mesterkurzushoz – közölte Kováts Péter.
Hozzátette: a program interneten való követése ingyenes regisztrációhoz kötött, az esemény interaktív, közben kérdéseket is lehet intézni a bemutató tanítást vezető tanárokhoz.
Kováts Péter elmondta azt is, hogy Auer Lipót emléke előtt tisztelegve pénteken este a veszprémi Magyar napok keretében Magyar Rapszódia címmel koncertet ad a Mendelssohn Kamarazenekar a veszprémi Pannon Egyetem aulájában. A hangverseny vendége a Salzburgból érkező Rohmann Imre zongoraművész.
Hozzátette: a hétvégi rendezvény része a tavaly kezdődött Auer Akadémia rendezvénysorozatnak, mely egészen a jövő év végéig tart.
Az Auer Akadémia vezetője szólt arról is, hogy hamarosan megjelenik az Auer Lipót életéről és munkásságáról szóló könyv, amelynek első részében magyar fordításban olvasható lesz a művész eredetileg angol nyelven kiadott, My Long Life in Music című önéletrajzi írása, a könyv második részét Rakos Miklósnak, a magyar hegedűjáték kutatójának írásaiból állították össze.
Auer Lipót (1845-1930) hegedűművész Veszprémben született, Budapesten, Bécsben majd Hannoverben tanult. 1868-tól 1917-ig a Szentpétervári Konzervatóriumban tanított, majd az Egyesült Államokba menekült, itt Philadelphiában és New Yorkban tanárként dolgozott. Korának egyik leghíresebb hegedűtanáraként halt meg 1930-ban. 

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés: