Derkovits-ösztöndíjasok kiállítása nyílik a Műcsarnokban

Tizennyolc Derkovits-ösztöndíjas alkotó műveiből nyílik kiállítás Derkó2015 címmel a Műcsarnokban. A fiatal képzőművészek pályakezdését segítő ösztöndíj idén 60 éves, a tárlaton a tavaly elismert művészek adnak számot terveik teljesüléséről.


"A kiállítás egésze csak áttételesen reflektál a Derkovits-ösztöndíj, népszerű nevén a Derkó 60. születésnapjára. A bejáratnál egy tablón felsoroljuk a több mint háromszáz nevet, aki 1955 óta részesült az ösztöndíjban. Évről-évre több mint másfélszázan jelentkeznek a Derkóra, amelyben a felsőoktatás rendszeréből már kikerült képzőművészek legfeljebb három alkalommal részesülhetnek" - mondta Készman József, a tárlat kurátora a pénteki sajtóbejáráson.

A tavalyi ösztöndíjasok beszámoló tárlatát a nagyközönség szombattól április 5-ig láthatja.

A Műcsarnok kiállításán Antal Balázs, Balázs József Tamás, Brückner János, Csató József, Felsmann István, a Gruppo Tökmag (Kovács Budha Tamás és Tábori András), Hajas Katinka, Kalicka Patrícia, Karsai Dániel, Keller Diána, Koós Gábor, Martin Henrik, Pintér Dia, Rabóczky Judit Rita, Szabó Ákos, Szanyi Borbála, Szvet Tamás és Tranker Kata művei szerepelnek.

A művészek a Műcsarnok három termében mutatják be alkotásaikat. Antal Balázs lightbox művén a margitszigeti Palatinus strandfürdő látható egykori állapotában: szerepel rajta Pekáry István csodaszarvast ábrázoló, megsemmisült faliképe, amelyet a Rákosi-korszakban lemeszeltek, és az idei restaurátori kutatások már semmit sem találtak meg belőle.

A szobrászként végzett Balázs József Tamás Túlélési stratégiák című installációja azt ábrázolja, miként mutatott be performanszt Dél-Koreában hat darab almafa-csemetével. Brückner János képének társalkotói a kiállítás látogatói: a Facebook egyik eleméhez, a like-hoz kapcsolódó print művészet képviselője egy papírfelületen négyzetrácsban számokat helyezett el 0-tól 4-ig, ami azt jelöli, hány lájkot kell pecsételni az adott helyre, hogy a végén látható legyen a kép.
Felsmann István Hieronymus Bosch Gyönyörök kertjét dolgozta fel, legószerűen összehangolva azt a 20. század emblematikus képzőművészeti alkotásainak elemeivel. Másik kiállított műve egy videós installáció, amely egyrészt azt mutatja be, miként törik darabokra a családi porcelánkészlet, ha dobállványokra helyezik és játszanak rajta, másrészt láthatjuk, hogy a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet miként semmisít meg az emberiség kulturális örökségéhez tartozó tárgyakat.

A Gruppo Tökmag alkotása a szocializmus idejében készült egyik köztéri propaganda-feliratot mutatja be valósághűen, Hajas Katinka érintkező kövei csiszolják egymást, miközben kőpor rakódik le. Koós Gábor székről, satuasztalról papírból készített frottázsinstallációkat, Martin Henrik andezitből óriás medveállatkát állított ki.

"Ez az élővilág egyik legellenállóbb lénye, egy több millió éve létező ősállat, amelynek a túlélőképessége izgatott. Képes arra, hogy a mérhető szint alá csökkentse életfunkcióit, szövete akkor sem roncsolódik, ha kiszárad" - mondta művéről Martin Henrik a sajtóbejáráson.

A Derkovits-ösztöndíj összege jelenleg havi bruttó 100 ezer forint, amit egy éven át kapnak a művészek. A kiállítást Zsikla Mónika művészettörténész moderálásával március 31. és április 3. között közönségtalálkozók kísérik a művészekkel.

Idén - akárcsak tavaly - a kiállításhoz kapcsolódva ünnepséget rendeznek: kedden Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kultúráért felelős államtitkára adja át az idei új ösztöndíjakat. Az ösztöndíj gondozója az Emmi, lebonyolítója a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. További információk a kiállításról a www.derko2015.mucsarnok.hu-n olvashatók.

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés: