Változatos nyári programok Szombathelyen

Gyermek és ifjúsági programokkal, a rétegigényt kiszolgáló, de már helyi hagyománynak mondható Bloomsday-el és a több tízezer embert megmozdító Szent Iván-éji vigassággal indítja a nyarat a vasi megyeszékhelyen az AGORA Szombathelyi Kulturális Központ, amelynek munkatársai csütörtökön a város vetetőivel közös sajtótájékoztatón számoltak be a programokról.


Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP), Szombathely polgármestere arról szólt: a hagyományos programok mellett lesz egy újdonság, elindul a Miénk itt a tér elnevezésű rendezvénysorozat, amelynek célja, hogy élőbbé tegyék Szombathely belvárosát, olyanná, ahol szavai szerint "mindig történik valami".

Koczka Tibor alpolgármester (Fidesz) a részletekről szólva elmondta: hétről-hétre olyan kulturális és sportrendezvényeknek szeretnének otthont adni a város főterén, amelyek bemutatják a Szombathelyre érkezőknek a helyi kulturális értékeit, és egyben bemutatkozási lehetőséget adnak a városban működő civil szervezetek és oktatási intézmények számára is.

Ezért rövidesen egy állandó színpadot állítanak fel a főtéren, ahol minden hétvégén egymást váltják majd a különböző produkciók, helyet kapnak amatőr együttesek és utcazenészek is - mondta.

Parais István, az AGORA igazgatója hangsúlyozta: Szombathely második leglátogatottabb tömegrendezvénye - a Savaria Történelmi Karnevál után - a Szent Iván-éji vigasság, amelyet az év legrövidebb éjszakájához legközelebb eső hétvégén, június 20-án szombaton tartanak, szabadtéri szórakoztató és zenei rendezvények formájában. 

A gyerekprogramok a szombathelyi Csónakázó-tó felújított szigetén, a zenei produkciók pedig az emlékmű oldalában felállított nagyszínpadon zajlanak majd, ahol este a retró jegyében a Neoton Família ad koncertet, amit tűzijáték követ - sorolta.

Prieger Szabolcs, az AGORA igazgatóhelyettese elmondta: a  Bloomsday-t 21. alkalommal rendezik meg június 16-án Szombathelyen, a James Joyce szobor előtt rendezett ünnepségre idén és várják Írország magyarországi nagykövetét, a nap során alternatív zenei programok, képzőművészeti kiállítások, koncertek követik egymást. 

Az idei Bloomsday kiemelkedő eseménye lesz - a Cannes-i Filmfesztiválon a zsűri nagydíját kiérdemlő - a Saul fia című film díszbemutatója az AGORA Savaria Filmszínházban, amelynek közönsége Nemes Jeles László rendezővel is találkozhat.

Kiss Andrea, az AGORA Gyermekek Háza igazgatónője a kulturális központ gyermek- és ifjúsági kínálatából az idei gyermeknap programját emelte ki: május 31-én a szombathelyi Történelmi Témaparkba várják a családokat. Itt bábelőadások, kézműves foglalkozások, interaktív játékok, színpadi produkciók és koncertek várják az érdeklődőket.

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés: