Záhi Havvász régész tart előadást Piliscsabán

Záhi Havvász világhírű egyiptomi régész, egyiptológus, volt műemlékvédelmi miniszter tart nyílt, ingyenes előadást a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) piliscsabai campusán hétfőn - mondta az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában Major Balázs arabista régész, tanszékvezető.


A PPKE Bölcsészettudományi Kar Régészeti Tanszékének vezetője kiemelte: A piramisok, múmiák és Kleopátra: új felfedezések című előadáson Záhi Havvász az ókori Egyiptom birodalmainak régészeti emlékeiről fog beszélni.

Hozzátette, hogy a tudós ugyan rendszeres szereplője a televíziók ismeretterjesztő műsorainak, és talán a legtöbbet tett azért, hogy az egész világon népszerűsítse és közérthetővé tegye az egyiptológia tudományágát, Magyarországon először tart nyilvános előadást.

Havvász nevéhez komoly régészeti sikerek fűződnek: ő fedezte fel a gízai piramisok építőinek sírjait és a baharijai aranymúmiák völgyét is.

Majos Balázs hangsúlyozta, hogy az előadás kitér azokra az eredményekre, melyeket a régészet a modern természettudományok eszközeinek segítségével ért el.

"Hihetetlen sebességgel fejlődik például az orvostudomány, melynek eszközeivel az is megállapítható, milyen betegségekben szenvedtek életükben a múmiák" - emelte ki a kutató.

A hétfői előadásra az egyetem honlapján lehet jelentkezni.

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés: