130 zenekar koncertezik a zene ünnepén

Több mint 130 zenekar ad koncertet június 21-én a zene ünnepén. Az 1982-ben Franciaországban civil kezdeményezésként indult, Magyarországon idén húszéves rendezvény fő helyszíne a Várkert Bazár, a szervezők szakmai partnere a Cseh Tamás Program.


"A könnyűzene mellett a klasszikus muzsika és a dzsessz is szerepel a zene ünnepe idei magyarországi kínálatában.
Budapesthez 13 vidéki helyszín csatlakozott, a rendezvények mindenütt ingyenesek. A június 2-i határidőig több mint 130 előadó jelentkezett, hogy felléphessen a zene ünnepén" - mondta Jeges Zsolt, a hazai programsorozat főszervezője a hétfői budapesti sajtótájékoztatón.

Kiemelte, hogy nincs műfaji megkötés, a fellépő előadók közül mintegy ötven a Várkert Bazárban lesz látható és hallható. A koncertek június 21-én 13 órától 21 óráig tartanak, a komolyzene kedvelői számára a pécsi Pannon Filharmonikusok kamarakoncertje, a dzsesszrajongóknak például a Silence Fiction műsora jelent csemegét.

Bajnai Zsolt, az NKA Cseh Tamás Program ideiglenes kollégiumának vezetője beszámolt arról, hogy az első hang- és képfelvétel elkészítésére támogatást nyert 42 előadó közül 12-en fellépnek a zene ünnepén is, köztük lesz a Várkert Bazárban például a Margaret Island, a Pace Palmers és a Fatal Error.

A Várkert Bazárban két nagyszínpad lesz, az egyik a Szárazárokban, a másik az Öntőház udvarban, emellett kisebb helyszínek az utcazenélés örömét mutatják be. Budapesti helyszín lesz az A38 hajó, a Cselekvés Alkotás Közösség vagy a Corvin Áruház is, vidéken ingyenes koncertek lesznek többek között Hajdúszoboszlón, Csornán, Debrecenben, Érden, Győrött, Egerben és Szarvason, jobbára helyi zenekarokkal.

"A nemrég közzétett zeneipari jelentősből is kitűnik, hogy viszonylag alacsony a koncertre járók száma Magyarországon, ezen szeretnénk változtatni, ezért is állunk az ilyen rendezvények mellé, hogy a magyar könnyűzene szélesebb körben megszólalhasson" - hangsúlyozta Bajnai Zsolt. Szólt arról is, hogy a tervek szerint a Várkert Bazárban lesz az első úgynevezett poptörténeti pont, emléktáblát állítanak a Budai Ifjúsági Parknak.

Gyutai Csaba, a Várgondnokság ügyvezető igazgatója felidézte, hogy a Várkert Bazár helyén működött 1961 és 1982 között a Budai Ifjúsági Park, a magyar könnyűzene történetének emblematikus helyszíne. "A 2014-ben megújult Várkert Bazár újra otthona lehet a magyar könnyűzenének, és bemutatkozási lehetőséget biztosít a fiatal tehetségeknek".

Mint elhangzott, a zene ünnepe felvezetéseként június 20-án a múzeumok éjszakája néhány programja is a Várkert Bazárban lesz, könnyűzenei koncertek mellett például Kaiser Ottó és Fodor István Erdélyhez köthető fotókiállítása, egy székely irodalmi show, illetve a Csók-kiállításhoz kapcsolódva beszélgetés a festőművész hozzátartozóival.

A zene ünnepe hagyományosan egy politikamentes megmozdulás, küldetése, hogy minél többen, minél több helyen ünnepeljék együtt a zenét - közös zenéléssel, ingyenes koncertekkel. Az 1982-ben született francia kezdeményezéshez 1995-ben csatlakozott Budapest, ma már több mint száz országban tartanak rendezvényeket a zene ünnepén, Európán kívül is.

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés: