Megújult helyszíneken a Muzsikál az erdő

Megújult helyszíneken, többek között Galyatetőn és a Mátraverebély–Szentkúti Nemzeti Kegyhely térségében várja közönségét idén a Muzsikál az erdő – Mátrai Művészeti Napok június 27. és július 5. között.


Szabó Lajos erdőmérnök, főszervező a fesztivál hétfői budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: az idén 12. alkalommal megrendezett ingyenes összművészeti programsorozaton olyan zenészek, illetve együttesek lépnek fel, mint a Muzsikás, Palya Bea, Szokolay Dongó Balázs, Pál István Szalonna, a Dűvő Zenekar, a Cimbaliband, Orosz Zoltán, Illényi Katica, valamint a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara Ménesi Gergely vezényletével és az Egri Szimfonikus Zenekar Szabó Sipos Máté vezényletével. Koncertet adnak a Virtuózok résztvevői is.


Újra jelen lesz a fesztivál régi pártfogója, Jókai Anna; az írónő ezúttal is elvállalta a Muzsikál az erdő irodalmi pályázatának zsűrielnöki tisztségét. Előadást tart mások mellett Agócs Gergely népzenész, népzenekutató és Turi Attila építész is – sorolta a főszervező.


Szabó Lajos elmondása szerint a Muzsikál az erdő fő célja az erdő, a zene, a művészet erejével egy környezettudatosabb, fenntarthatóbb életmód felé fordítani az embereket. Ennek jegyében a klasszikus zenei és népzenei koncertek mellett szakvezetéses erdei séták, ismeretterjesztő előadások, képzőművészeti kiállítások, erdei sportrendezvények, falusi vendéglátás, helyi termékek, gyerekprogramok várják az érdeklődőket, akik a fenntartható gazdálkodás példáival is megismerkedhetnek. A szervezők idén négy pályázatot is hirdettek: az irodalmi mellett képzőművészeti alkotásokat, fotókat és gyermekrajzokat várnak.


A Mátrai Művészeti Napok 9 fő helyszíne között idén az új turistaközponttal és felújított kilátóval gazdagodott Galyatető, valamint a jelentős fejlesztésen átesett Mátraverebély–Szentkúti Nemzeti Kegyhely környéke is várja a közönséget – emelte ki Szabó Lajos.


Lomniczi Gergely, az Országos Erdészeti Egyesület főtitkára emlékeztetett arra, hogy a 2 millió hektárt lefedő magyarországi erdők az utóbbi időben egyre kedveltebb turisztikai célponttá váltak: az évi 40-50 millió látogatói nappal a Balaton-régióval vetekszik népszerűségük.


A Zeneakadémia Szimfonikus Zenekarát vezető karmester, Ménesi Gergely, aki több mint 10 éve részese a rendezvénynek, elsősorban a fesztivál oldottságát emelte ki, amelynek köszönhetően a programok nemcsak a hallgatóknak, hanem a muzsikusoknak is testi-lelki feltöltődést nyújtanak.


Szabó Lajos kitért arra is, hogy a Prima-díjas Muzsikál az erdő az utóbbi időben országjáró rendezvénnyé nőtte ki magát, bemutatkoztak már Kecskemét és Székesfehérvár környékén, idén augusztusban pedig Miskolc, majd szeptember végén Gyula térségébe is ellátogatnak.

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés: