A Göcseji Múzeumé lett a Czobor-hagyaték

A múzeumok éjszakáján, június 20-án mutatják be először Czobor Mátyásnak (1875-1957), Zalaegerszeg egykori polgármesterének hagyatékát Zalaegerszegen, a Göcseji Múzeumban - jelentette be Balaicz Zoltán, a város polgármestere hétfőn sajtótájékoztatón.


A Czobor-hagyaték megszerzéséért több hónapon át tartó gyűjtési akciót hirdettek a zalai megyeszékhelyen. Magánszemélyek, cégek, egyesületek adományaiból, jótékonysági akciók bevételéből, valamint a városi önkormányzat és a múzeum támogatásából csaknem 1,7 millió forint gyűlt össze, amelyből meg tudták vásárolni az örökséget és fedezni tudják a restaurálás költségeit. 

A múzeum birtokában lévő Czobor-hagyatékot a múzeumok éjszakáján állítják ki először. A tervek szerint ezt követően a műtárgyakat restaurálják, majd a hagyaték az új állandó kiállítás fontos része lesz. A gyűjtemény kettős célt szolgál: megjeleníti Czobor Mátyás életét, a komplex anyag pedig méltóképpen reprezentálja a város polgárságának életmódját a két háború közti időszakban - ismertette Kaján Imre múzeumigazgató. 

A gyűjtemény fontos része egy valószínűleg Zalaegerszegen készült komplett ebédlőgarnitúra. A bútoron komoly sérülés nyoma látszik: tálaló zárját 1945-ben a szovjet katonák feszítették fel. A hagyatékhoz tartoznak a vitrinben található dísztárgyak, fennmaradtak a polgármester kézjegyével ellátott könyvek, a festmények, amelyek egy része zalai alkotók munkája. 

Czobor Mátyás a múlt század húszas, harmincas éveiben építette fel házát Zalaegerszegen, a Zárda utcában, de a kitelepítés miatt 1952-ben el kellett hagynia az otthonát. Az épület berendezését nem vihette magával a jánkahegyi hajlékába, ahol haláláig élt, a hagyatékot egy helyi család őrizte meg, majd felajánlotta megvásárlásra a zalaegerszegi múzeumnak.

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés: