13 helyszín a Forster Központ kínálatában

Két budapesti és tizenegy vidéki helyszínen várják meghosszabbított nyitva tartással és különleges programokkal, többek között gyertyafényes tárlatvezetéssel, játékokkal és ismeretterjesztő tanórákkal az érdeklődőket a Forster Központ kezelésében lévő műemlékek június 20-án a Múzeumok éjszakája alkalmából.


A fővárosban a Várnegyedben a Dísz téren található De la Motte-Beer-palotában arról tudhatnak meg többet az este 18 óra és éjfél között érkező látogatók a félóránként induló vezetések segítségével, hogyan élt a 18. században egy jómódú budai patikus és családja. A Forster Központ Táncsics Mihály utcai épületében pedig az Építészeti Múzeum itt berendezett látványraktárával lehet megismerkedni, a tárlat anyagában számos építészeti tervrajz, rajz, makett és festmény szerepel - közölte az intézmény az MTI-vel.

Az edelényi Kastélyszigeten a L'Huillier-Coburg-kastélyban 23 óráig különböző ismeretterjesztő tanórákat tartanak rajz, zene, illemtan és "minden, ami barokk" témakörökben. Lehetőség lesz többek között megismerkedni Lieb Ferenc korabeli művész festési technikájával, a kézcsók, a bókolás, a meghajlás és a pukedlizés tudományának alapjaival, valamint tapasztalatokat szerezni a barokk konyhaművészet, utazási és öltözködési szokások terén is. Az estet kincskereső szójáték zárja.

A füzérradványi Károlyi-kastély szervezésében az Aggteleki Nemzeti Park szakemberei nyújtanak betekintést a kastélypark éjszakai állatvilágába, emellett lesz gyertyafényes kastélybemutató, valamint az épület felújítás előtt álló szárnyába is indítanak túrát. Este 10 órától kezdődik a Bárczi Benő Emléktúra, továbbá gyerekprogramokat is szerveznek.

A nádasdladányi Nádasdy-kastélyban éjfélig éjszakai tárlatvezetéseken lehet megismerni a történelmi épület 19. századi enteriőréit, az Ősök csarnokát, a könyvtárszobát, gróf Nádasdy Ferenc emlékszobáját, az érdeklődők láthatják Barabás Miklós gróf Nádasdy Ferencné, gróf Zichy Ilona című festményét, valamint Giacomo Francesco Cipper két művét, a Fiatal parasztpár zenészekkel és az Öreg házaspár ebédje című alkotást is.

Szintén lesz gyertyafényes tárlatvezetés a péceli Ráday-kastélyban és a dégi Festetics-kastélyban, utóbbi megújuló történeti parkjában 18 órakor induló negyvenöt perces vezetett sétát is szervez a látogatóknak. Emellett nyitott kapukkal várja az érdeklődőket szombat este a fáji Fáy-kastély, a lovasberényi Cziráky-kastély, a majki Kamalduli Remeteség, Pécsett Jakováli Haszan pasa dzsámija és az Esterházy-kastély Tatán, valamint a siroki Barlangvár bejárására is indul vezetett túra - olvasható a Forster Központ MTI-hez eljuttatott közleményében.

Forrás: MTI

Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés: