A Vatikán közeléből Csíksomlyóra kerül a magyar képzőművészeti installáció

Szent Márton november 11-i ünnepnapján éjfélkor távolítják el a Vatikán szomszédságában egy hónappal ezelőtt felállított Misericordia című magyar képzőművészeti installációt, amely Csíksomlyóra kerül át - mondta el az első római magyar street art műalkotás ötletgazdája, Hervé-Lóránth Ervin az MTI-nek.
A nyolc magyar és három olasz képzőművész alkotásaiból készült nagy méretű installációt tizenkét darab, egymás mellett sorakozó háromdimenziós nagybetű alkotja, amelyekből a latin misericordia (irgalmasság) szót lehet kiolvasni. Több mint egy hónapon át állt Róma belvárosában, az Angyalvárral szomszédos téren állt, ahonnan a Szent Péter térre, tehát a Vatikánba vezető sugárút indul.

Ez volt az első alkalom, hogy a pápai állam közelében a street art, vagyis a városi utcaművészet egy alkotását helyezték el, egyben ez volt az első alkalom, hogy az olasz főváros közterületén magyar installáció mutatkozott be.

A Hervé-Lóránth Ervin képzőművész, a Római Magyar Akadémia (RMA) kulturális attaséja és megbízott igazgatója vezette projekt szorosan kötődött a Ferenc pápa által meghirdetett irgalmasság szentévéhez és a 2016-os Szent Márton-emlékévhez. Szent Márton ünnepnapjára egyébként Ferenc pápa hatezer rászorulót hívott meg a Vatikánba egész Európából, akik között több mint hetven magyar is érkezett.
Az október 13-án szintén éjfélkor felállított installációt először Magyarországra szállítják vissza renoválásra, majd Csíksomlyóra helyezik át az úgynevezett passióútra, ahol pünkösd ünnepén avatják fel.

Hervé-Lóránth Ervin elmondta, hogy több millióan haladtak el és álltak meg a Misericordia-installációjánál az elmúlt egy hónap alatt. Ezt tanúsítja a számtalan szelfi is, amelyet az óriás betűknél készítettek rómaiak és turisták. A fotókat a projekt honlapján is meg lehet tekinteni.

Az installáció "elérte, amit akartunk" - fogalmazott Hervé-Lóránth Ervin hangsúlyozva, hogy az utcaművészeti alkotás vallásuktól függetlenül megszólította az embereket.

Hozzátette, hogy pozitív visszajelzést kapott a Vatikán részéről is, amely megelégedéssel fogadta az irgalmasságnak szentelt képzőművészeti alkotást. 

Hervé-Lóránth Ervin jövőre további négy-öt magyar művészi installációs projektet tervez Rómában. A

MTI
Megosztás a Google Pluson