Bach Magnificatját játssza karácsonyi koncertjén a Pannon Filharmonikusok zenekar

A karácsony a zeneirodalom évszázados témája: komponisták egész sora írt alkalmi zenét a keresztény világ egyik legfontosabb ünnepére - írták közleményükben hozzátéve, hogy a Pannon Filharmonikusok karácsonyi hangversenyén 18.és 20.századi szerzemények is helyet kaptak.Időben közülük Johann Sebastian Bach 1723-ban bemutatott Magnificatja a legkorábbi.
A barokk zeneszerző Gloria in excelsis Deo kezdetű, 191. kantátáját mintegy két évtizeddel később, 1745-ben mutatták be.Műsorra kerül még Benjamin Britten 1942-ben befejezett Ceremony of Carols (Karácsonyi énekek) című alkotása, "a vérzivataros évek egyik legfontosabb műve, egyben a 20.századi zene egyik legtöbbet előadott darabja" - ismertette a PFZ.

A koncerten szólistaként működik közre Lakatos Ida, az együttes hárfaművésze, illetve Kovács Ágnes, Tillai Csilla, Gavodi Zoltán, Megyesi Zoltán és Hámori Szabolcs énekművészek, valamint a tavaly megalakult Pannon Filharmonikusok Fesztiválkórus.A közlemény kitért arra is, hogy a zenekar Pécs mellett idén karácsonykor már harmadik alkalommal ad ünnepi koncertet Eszéken az észak-horvátországi város magyar konzulátusának meghívására.

A PFZ jelezte: Bogányi Gergely Liszt- és Kossuth-díjas zongoraművész közreműködésével, Gérard Korsten vezényletével Brahms és Dvorák művei hangzanak el a Pannon Filharmonikusok csütörtöki koncertjén a pécsi Kodály Központban, egy nappal a Müpában megrendezendő december 16-i vendégszereplés előtt.

MTI 
Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés: