Jon Hopkins a Corvintetőn

Budapest, Corvintető, január 31. 22:00

Jogosan hájpolt, nagyon is aktuális kedvenc érkezik Londonból, aki a Coldplayjel és Brian Enóval is egy húron pendül, pontosabban: bűvöli a billentyűket. Az elektromágus-producer az Immunity című, legutóbbi albumát prezentálja élő fellépése során.

A 35 éves londoni producer Depeche Mode-on nőtt fel a kies Wimbledonban, majd zongorázni kezdett, és verseny-nyertesként nagyzenekarral játszhatott Ravel-zongoraversenyt. A klasszikus keretek szűknek bizonyultak, így – 17 évesen! – megpályázta a dalszerző-énekesnő, Imogen Heap melletti billentyűsi helyet. 1999-ben Opalescent címmel hozta ki első önálló anyagát, melyről pár dalra a Szex és New York című sorozat is igényt tartott. Gitáros barátja, Leo Abrahams vitte be az ambient keresztapához, Brian Enóhoz kollaborálni, és a közös munka tartósnak bizonyult. 2007-ben a Coldplay Viva La Vidájának készítésébe is jócskán belefolyt: Martinék még a turnéra is őt vitték vendégként. Lépett fel már az XX és a Röyksopp előtt is, remixelt többek közt Nosaj Thinget meg David Lynch-et. Számos filmes felkérés közül kiemelnénk egy 2010-es munkáját, melyet a Monsters című sci-fihez szerzett; illetve szólóalbumait is több ízben jelölték már Mercury-díjra. Így járt a negyedik, tavaly nyáron a Domino Records által megjelentetett

Immunity című, 8 számos LP-je is, melyet most a budapesti közönség elé tár. Hogy a táncparkettre nem(csak) belassulást tervez, arra a glitch-house-os albumnyitás (We Disappear), majd a következő 3, megmozgató darab – köztük a technós zaklatottságú Collider – elég garancia. Elszállósabb szerzeményei „egyszál” zongorafutamai mentén, finoman szövődnek, majd érzelemdúsan hömpölyögnek, tágas lelki spektrumokat járva be az ambientet, downtempót és a basszusvezérelt elektronikát is érintve. A kettős hatású, perfekcionista művész mellett a Farbwechsel-színekben játszó, szintén kétpólusú S Olbricht készül még zajzenés élő műsorral; illetve az NVC-től Sinko, Subotage, plusz Nitelight, majd Eyto és Bergi áll a pultba.

Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés: