Mundruczó Kornél videójával koncertezik az Óbudai Danubia Zenekar

Mundruczó Kornél színpadi videóinstallációjával mutatja be Schubert Téli utazásának kortárs zenekari átiratát az Óbudai Danubia Zenekar március közepén. Az együttes a Zeneakadémián és a Budapest Music Centerben (BMC) is koncertsorozatot kínál a tavaszi idényben, de a Művészetek Palotájában is fellép egy különleges hangversenyen.


A programokat felvezető csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón Hámori Máté karmester, a zenekar művészeti vezetője elmondta: a Zeneakadémián Íme az ember című sorozatukban Perényi Miklós Schumann csellóversenyét játssza Héja Domonkos vezényletével, de vendégül látják Balog József és Fejérvári Zoltán zongoraművészeket is, vendégkarmesterként pedig Kocsis Zoltán is dirigálja a zenekart.


 A sorozat Szülőföld című, május 22-i záró koncertjén Mosonyi Mihály és Liszt Ferenc művei után Bartók Concertóját mutatják be Hámori Máté vezényletével.

"Az Íme az ember című sorozatból, amely az évadunk gerincét alkotja, a tavaszi hónapokban még 4 koncert van hátra. A hangversenyek programját úgy állítottuk össze, hogy a sorozat címe ne csak egy üres név legyen, hanem a darabok tényleg olyan ívet írjanak le, amelyben benne van az ember szenvedése, boldogsága, küzdelmei, és végül hazatérése" - fogalmazott Hámori Máté.

A BMC-ben egy három koncertből álló sorozaton a Mendelssohn-család gazdag szellemi örökségébe vezetik be a hallgatókat a Fanny, Abraham és Felix című hangversenyeken. A koncertek közreműködői közé tartozik Kállai Ernő hegedűművész, Eckhardt Gábor, aki házigazda szerepe mellett zongorához is ül, valamint Aczél András, aki a Hazatérés idegenből című daljátékot rendezi meg a sorozatban; a koncertek karmestere Hámori Máté lesz. 

A zenekar minden évadban egy ikonikus zeneszerzőt állít e sorozatának középpontjába, a korábbi években Mozart, Beethoven és Schubert életműve volt terítéken.

Szintén a Mátyás utcai központ ad helyet a Mundruczó-videóval összművészeti élménnyé tágított Téli utazásnak. Schubert dalciklusának zongorakíséretét Hans Zender német zeneszerző 1993-ban kiszenekarra dolgozta át, ezt a változatot hallhatja a BMC közönsége március 12-én és 13-án Szemenyei János énekével. Mint Hámori Máté elmondta, Mundruczó Kornél a bevándorlók sorsán keresztül nyúl a Téli utazást átszövő magány és kitaszítottság témájához.

A karmester kitért arra is, hogy a kísérletező, összművészeti produkcióból szeretnének hagyományt csinálni. "Nagyon fontos számunkra, hogy folyton új utakat keressünk, hiszen a törzsközönségünk megtartása mellett a legfontosabb feladatunk a fiatalok bevonzása" - hangsúlyozta Hámori Máté, hozzátéve, hogy folytatják hagyományos ifjúsági programjaikat is.

Az Óbudai Danubia Zenekar a Művészetek Palotája Szimfonikus felfedezések című sorozatában is fellép február közepén, ahol többek között Sándor László Et transfiguratus est (És színében elváltozott) című, Ligeti György művészete előtt tisztelgő művét adják elő.

Sándor László elmondta: a Krisztus színeváltozását feldolgozó darabban a fényességet a hangerővel jelzi, "úgy, hogy a hangversenyterem legeldugottabb sarkába is eljusson a hang, de az ne legyen bántó". A darab a legnagyobb csendből a legnagyobb csendbe tart, miközben érinti a legnagyobb hangerőt.

Kitért arra is, hogy mint a zenekar alapító tagja, személyes ismeretség fűzi az együttes összes muzsikusához, ami különleges együttműködést tesz lehetővé köztük. "Valószínűleg ezért van, hogy a darabjaim előadása az Óbudai Danubia Zenekarral a legjobb" - vélekedett.

Zsoldos Dávid, a Szimfonikus felfedezések szerkesztője elmondta: a sorozat fókuszában fiatal szólisták bemutatása áll, a február 15-i hangversenyen így az 1989-ben Kolozsváron született Demény Balázs Beethoven 4., G-dúr zongoraversenyét játszhatja az óbudai zenekarral. A koncert zárásaképpen Csajkovszkij 6., "Patetikus" szimfóniáját hallhatja a Művészetek Palotája közönsége Hámori Máté vezényletével.

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés: