Múzeumi tárlatvezetések az Uránia vásznán

Helyszín és időpont: Budapest, Uránia, július 30. - október 29.

Manet, Munch és Vermeer nagyszabású életműkiállításait, valamint Pompei egykor virágzó kultúráját mutatja be az Uránia július 30-án induló új képzőművészeti vetítéssorozata. A neves művészettörténészek által vezetett múzeumi körséták a londoni Royal Academy of Arts, a National Gallery, a British Museum és az oslói Munch Museum tárlatain kalauzolják végig a nézőket. A négyrészes vetítéssorozat különlegessége, hogy mind a művekről és az alkotókról, mind az adott művészettörténeti korszakról képet nyújtanak, szakmai kommentárokkal és szakértői interjúkkal fűszerezve a festményeket bemutató, kiváló minőségű HD-felvételeket.

A sorozat első epizódja július 30-án a londoni Royal Academy of Arts régóta várt Manet: Portraying Life című kiállítását mutatja be. A kiállítás anyaga több mint 50 festmény, köztük olyan remekművek, mint a Zene a Tuilériák kertjében, az Olympia, a Reggeli a szabadban vagy A vasút. Az ismert művek mellett megjelennek a korabeli Párizs mindennapi életét újszerű, modern módon megragadó társadalmi portrék is. 

A sorozat második, augusztus 30-i filmje a modern festészet egyik kimagasló személyiségének, Edvard Munchnak az eddigi legátfogóbb kiállításáról készült. A több mint kétszáz képet felvonultató tárlatot a művész születésének 150. évfordulója alkalmából rendezte az oslói Nemzeti Múzeum és a Munch Múzeum. Szeptember 20-án a londoni British Museum Élet és halál Pompeiben és Herculaneumban című kiállításáról készült filmet vetítik, mely a Kr.e. 79-es Vezúv-kitörés előtti, azaz a mintegy 2 ezer évvel ezelőtti virágzó gazdasági központ, Pompei és az apró tengerparti falucska, Herculaneum otthonait és lakóinak életét rekonstruálja. 

A vetítéssorozat utolsó epizódja október 29-én a londoni National Gallerybe kalauzol, ahol életműkiállítással tisztelegnek a világ egyik meghatározó festőegyénisége, a Lány gyöngy fülbevalóval alkotója, Johannes Vermeer előtt. Munkásságából mindössze harmincegynéhány festmény maradt ránk, a neves brit intézmény kurátorai ezek közül a zenével kapcsolatos műveket válogatták ki. A zene a kor németalföldi festészetének egyik legkedveltebb témája volt, amely alkalmat adott rá, hogy a művész részletesen jellemezze modelljét és a kor társadalmát.
Megosztás a Google Pluson