Pálos-Pilis-Pólus a Újszínházban a Pólus Onlinnal

A beszélgetés tematikája: Mátyás király legendái és a Pálos rend „titkai”
Időpont és helyszín: 2013. október 14. hétfő, 19.00 Bubik István Stúdiószínpad, Újszínház (1061 Budapest, Paulay Ede u. 35.)

Azt biztosan tudjuk, hogy a Boldog Özséb esztergomi kanonok 1200-as években szervezte Pálos Rend az egyetlen magyar alapítású szerzetesrend. Vagyis nem. Ez sem biztos, hisz többek szerint a történet (s benne a magyarok története) egészen Nimród királyig vezethető vissza.

A gellérthegyi Sziklatemplom pálosai szerint ez persze nem igaz. A Pilis-kutatók szerint pedig épp a Sziklatemplomban működő pálosok „jogszerűségét” kell kétségbe vonni. Két nagy tábor feszül egymásnak.

Méghogy kettő?
 
Van az több is, s az emberek többsége mit sem tud ezekről az ellentétekről. Pedig még a jezsuita Hont-Pázmány nembeli Panaszi Pázmány Péter esztergomi érsek,bíboros is kulcsfontosságúnak tartotta a pálosok szerepét, amikoron ezt mondta:

„Ha tudni akarod az ország soros állapotját, tekints Remete Szent Pál rendjére. Ha számukat fogyni látod, tudd meg, hogy az országnak is rosszul áll szénája, de ha őket növekedni látod, tudnod kell, hogy az ország is felemelkedőben van.”

Mi hát ez a titokzatosság?
 
Valóban a Pilis rejti Attila király és Árpád fejedelem sírját?

Tényleg járt erre valaha is Nimród, a bibliai mezopotámiai király, Hunor és Magor legendabeli ősapja?
Dobogókő valóban „pólus és szívcsakra” is egyben?

Ezernyi a kérdés – melyre bizonyosan most sem kapunk megnyugtató választ, de az utolsó szakrálisnak mondható uralkodónk, Mátyás király legendáit bemutató színpadi játékunk premierje előtt felvetjük őket…

Erről szól az októberi Újszínházi beszélgetések című sorozat legújabb, október 14-i (hétfő) része, melyen a legendát a darab szerzője, Szőke István Atilla költő-író képviseli, a Magyar Pálos Rend részéről Kertész Bakos Ferenc dékán, egyetemi tanár lesz jelen, míg a pilisi irodalmi nyomokról Turcsány Péter író-költő, könyvkiadó, a Kráter Műhely Egyesület elnöke beszél.

Az Újszínházi beszélgetés moderátora ezúttal is Mészáros Sándor, az Újszínház sajtófőnöke lesz.

Belépő: 1000.-Ft
Jegyvásárlás: www.ujszinhaz.hu és az Újszínház jegypénztárában és közönségszervezésén lehet vásárolni.


Megosztás a Google Pluson