60 éves Mecsek Táncegyüttes

Kiemelt programokkal készül az idén a fennállásának 60. évfordulóját ünneplő Mecsek Táncegyüttes: a jubileumi eseményeket május 2. és november 20. között tartják Pécsett.Molnár János, a Mecsek Táncegyüttes Egyesület társelnöke, művészeti vezetője szerdán a baranyai megyeszékhelyen tartott sajtótájékoztatón elmondta: május 2-án a Pécsi Nemzeti Színházban két gálaműsort, május 8-án a Pécsi Kulturális Központban baráti találkozót és táncestet tartanak. Hozzátette, hogy június 20-án a Pécsi Nyári Színház keretében szabadtéri előadásra, november 20-án a Pécsi Harmadik Színházba, a Táncos történetek című produkciójukra várják a közönséget.

A Nemzedékek című gálaműsorról kiemelte, hogy azon öt korcsoport, öt nemzedék mintegy 200 táncosa mutatkozik be, a legfiatalabb 15, a legidősebb nyolcvan éves. Megjegyezte: vannak táncosok, akik Budapestről vagy Angliából járnak vissza Pécsre, hogy együtt készülhessenek az együttessel.

Őri László, Pécs fideszes alpolgármestere példaértékűnek nevezte azt a missziót, amelyben az elmúlt hat évtizedben folyamatosan fejlődő együttes a hagyományok ápolása mellett törekszik arra is, hogy a tánckultúrával a fiatalokat is elérje. Utalt arra, hogy a táncosok nagykövetként méltó képviselői voltak Pécsnek a 2010-es Európa Kulturális Fővárosa rendezvénysorozaton, valamint Magyarországnak a sanghaji világkiállításon is.

A sajtótájékoztatón kiosztott háttéranyag szerint a Mecsek Táncegyüttest Simon Antal koreográfus és táncosai alapították 1955-ben. A Mecsek rövid időn belül Magyarország legeredményesebb amatőr csoportjai közé került, és elkötelezetté vált a magyar kulturális örökség megőrzése és közvetítése terén.

A Kárpát-medence tánc- és zenefolklórjának magas színvonalú, korszerű színpadra állításával tízszer kapott Kiváló együttes és aranyminősítést, továbbá több mint 40 díjat nyert el hazai szakmai fesztiválokon.

A Mecsek Táncegyüttes több mint 70-szer vendégszerepelt külföldön, tagjai nemcsak Európába, hanem a Közel- és Távol-Keletre, valamint Észak-Amerikába is eljutottak.

Az együttes történetének egyik legsikeresebb időszaka az ezredfordulókor vette kezdetét, amikor a folklór autentikus szemléletű, hitelességre törekvő feldolgozása és táncszínházi kifejezőeszközként való alkalmazása karakteres művészeti arculatot és jelentős elismeréseket hozott számára.

A Mecsek Táncegyüttes a jövőbeni sikereit a Berze Nagy János Alapfokú Művészetoktatási Intézmény keretei között zajló utánpótlásképzéssel igyekszik megalapozni.


Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés: