Kiállítások a magyar könyvkultúra történetéről és művészkönyvekből

A könyvillusztrációk és művészkönyvek mellett a magyar könyvkultúra 220 éves történetét, valamint az erdélyi könyvkiadás jelentős korszakait bemutató kiállítások várják az érdeklődőket a csütörtökön kezdődő XXII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon.



A Millenáris parkban vasárnapig öt kiállítást láthat a közönség. Az Országos Széchényi Könyvtárnak (OSZK) a szervezett magyar könyvkultúra 220 éves történetét bemutató tárlatáról Boka László irodalomtörténész, az OSZK tudományos igazgatója az MTI-nek elmondta: "A kamaratárlat - hely hiányában - szűkös keretek között próbálja bemutatni a maga gazdaságában a 220 évet, főként 19. századi hangsúlyokkal, átnyúlva a 20. századba is". A legnevesebb kiadók mellett a tárlaton helyet kapnak fakszimile kiadások és plakátanyagok is - tette hozzá.

Láthatók lesznek Petőfi-, Jókai- és Arany-díszkiadások. Emellett történelmi eseményeket is felidéznek, köztük a millenniumi emlékkönyveket és a koronázási menetet. 

Boka László emlékeztetett arra, hogy a pozsonyi helytartótanács 1792-ben hozott rendeletében határozta meg a könyvkereskedés jogi kereteit. A szabály megszületése után három évvel 12 pesti könyvárus megalapította a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesületének jogelődjét, a Pesti Könyvárusok Grémiumát. A grémiumot Németországból és Ausztriából bevándorolt német anyanyelvűek hozták létre, egyetlen magyar tagja Kis István volt, akinek a Vámház körúton volt könyvesboltja - tette hozzá.

A társaságban helyet foglalt Konrád Adolf, Trattner János, valamint Kilián Ádám és Kilián György, akiknek jelentős szerepük volt a németországi szakmai hagyományokkal rendelkező könyves piac magyarországi kiépítésében. 

Megidézik mások mellett Wigand Ottó alakját, aki először Kassán, majd Pesten nyitott könyvesházat, de helyet kapnak későbbi részvénytársaságok is például a Franklin Társulat, amely Arany János műveit publikálta, valamint a társulat vetélytársa, az Emich Gusztáv alapította Athenaeum, amely Petőfi költeményei mellett például Madách Az ember tragédiáját adta ki. 

Boka László elmondta, hogy a történeti kiállítást Porpáczy Zoltán tervezőgrafikus Jókai-idézetekre született plakátjai kísérik.

A két csarnok közti átjáróban lesz látható a Tintakő Könyvesbolt IDEA Könyvtér szervezésében Az erdélyi magyar könyvkiadás jelentős korszakai című tárlat, amely a 16. század első harmadától napjainkig pannókon követi végig az erdélyi magyar nyelvű könyvkiadást. A tárlat felidézi mások mellett Johannes Honterus erdélyi szász származású polihisztort, akinek nevéhez fűződik a humanista nevelési elvekre alapozott tankönyvkiadás és jogtudományi szakirodalom. Helyet kapott Heltai Gáspár történetíró, bibliafordító, unitárius lelkész is, aki 1550-ben alapította meg Kolozsvár első nyomdáját. A 17-18 századból megelevenedik Misztótfalusi Kis Miklós vagy Szenczi Kertész Ábrahám nyomdászok tevekénysége, de felidézik a két világháború közötti időszakot, valamint bemutatják a jelenlegi erdélyi könyvkiadás helyzetét is.

Szirányi István, a Magyar Művészkönyvalkotók Társasága elnöke, grafikusművész az MTI-nek elmondta: Művésznaplók címmel öt vitrinben művészkönyveket láthat a közönség az 1993-ban alakult társaság csaknem 15 tagjának legfrissebb szubjektív munkáiból, valamint meghívott fiatal pályakezdők alkotásaiból.

A Főnix Könyvműhely és a Gabo szervezésében Sánta Kira grafikusművész sci-fi és fantasy regényekhez készült könyvborítóiból mutatnak be válogatást. Kiállítják többek között a J. R. Johansson Paranoia című könyvéhez, valamint Karen Akins Az idő hurok című ifjúsági sci-fijéhez született borítókat.

A Magyar Illusztrátorok Társasága Változatok - 10 illusztrátor változatai örökérvényű témákra című tárlaton mutatkozik be.


Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés: