Peking csökkenti a művészeti, irodalmi díjakat

Túlságosan soknak ítélte a kínai kulturális kormányzat az országban bevezetett művészeti, irodalmi díjakat, elismeréseket és ezért a területet felügyelő minisztérium úgy döntött, hogy 60 százalékkal csökkenti azok számát.


A kulturális minisztérium a szükségtelennek ítélt kitüntetések eltörlésével egyúttal az ezekhez kapcsolódó megszaporodott ünnepségek, díjátadók ellen is fel kíván lépni. Úgy ítélték meg, hogy ezek nem kívánatos jelenségek, s teret adnak a különböző szintű hatalmi visszaélésekhez.

A minisztérium szabályozni kívánja a kormányzati tisztviselőknek az effajta eseményeken, zsűriben való részvételét is, hogy elősegítse a mindenki számára méltányos megmérettetést és az átláthatóságot - fejezte ki közleményben a felügyelő hatóság.

A kormányzati vezetőknek, tisztségviselőknek ugyancsak felhívták a figyelmét arra, hogy a díjak értékelési folyamatát ne befolyásolják, ne próbálják meg érvényesíteni az akaratukat. A korrupciós helyzetbe keveredő szabálysértőket - közelebbről nem részletezett - "súlyos büntetéssel" fenyegetik.

Luo Su-kang kulturális miniszter az irodalmi és művészeti körökben tapasztalható "káoszt" a fegyelem lazulásának tulajdonította, a haszonszerzés érdekében cselekvők gátlástalanságával magyarázta. A Hszinhua hírügynökség által idézett tárcavezető úgy fogalmazott, egyes írók és művészek a mai világ sodrásában a pénz és a hírnév megszállottjai lettek, ahelyett, hogy saját alkotóképességük továbbfejlesztésével foglalkoznának, társadalmi felelősségüket szem előtt tartva.

Forrás: MTI

Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés: