Szent György napi vásár és virágút Szombathelyen

A sárkányölő Szent György napját követő hétvégén országos kézműves kiállítást és vásárt tartanak Szombathelyen a Vasi Skanzenben, ahol natúr- és biotermékeket is kínálnak az árusok, a vasi megyeszékhely Herény városrészében pedig idén is kivonulnak a helyi kertészetek, egy négyzetkilométeren színpompás virágúttá varázsolva az utcákat.


Szombathelyen a Vasi Skanzenben szombaton délelőtt tíz órakor tartják az ünnepélyes megnyitót, ezt követően pedig mindkét napon este hat óráig néptáncegyüttesek, hagyományőrző csoportok, ének- és zenekarok váltják egymást a színpadon.

A kicsiket bábelőadásokkal szórakoztatják, a nagyobbak népi iparművészek vezetésével kézműves foglalkozásokon vehetnek részt, vagy éppen papírsárkányt reptethetnek.

A nagyobbak közben előadásokat hallgathatnak például arról, hogy milyen szerepet tölthet be a népművészet a 21. században, de vasárnap bemutatkozik a Velemi Népművészeti Stúdió és táncházat is rendeznek az Ungaresca Táncegyüttes és a Boglya Zenekar részvételével a nagyszínpadon.

Szombathely herényi városrészében szintén Szent György napjához köthető a virágünnep, amelyen a helyi virág- és dísznövény kertészetek kínálják növényeiket. A szombathelyiek közül sokan ilyenkor szerzik be a balkonládákba és kiskertekbe később kiültetett virágpalántákat. 

Szombaton délután és vasárnap egész nap utcazenével, bábszínházi és utcaszínházi produkciókkal szórakoztatják a virágúton végigsétálókat, a Németh László utcában felállított nagyszínpadon délután egy órától zenekarok lépnek fel. 

Vasárnap a Szent György-templomban ünnepi szentmisét tartanak, ezt követően pedig Hende Csaba honvédelmi miniszter, a térség országgyűlési képviselője mond köszöntőt. A programok este hat óráig tartanak.


Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés: