Vladimir Ashkenazy és a Philharmonia Orchestra Budapesten

Vladimir Ashkenazy vezényletével lép fel a Budapesti Tavaszi Fesztiválon (BTF) a londoni székhelyű Philharmonia Orchestra. A világhírű, többszörös Grammy-díjas orosz karmester és zongoraművész az MTI-nek elmondta: nagyon örül, hogy éppen a Művészek Palotájában (Müpa) léphet újra a magyar közönség elé, mert legutóbbi itteni fellépéséről nagyon jó emlékei vannak.


"Emlékeim szerint legutóbb néhány éve adtam koncertet Magyarországon, nagyszerű koncertteremben léptünk fel a japán NHK Szimfonikus Zenekarral. Nagyon jó emlékeim vannak a közönségről és a teremről is" - emlékezett vissza a frissen megnyílt Müpában 2005. október 14-én adott hangversenyre.

Az idei tavaszi fesztiválon ugyanitt vezényel koncertet április 20-án a brit Philharmonia Orchestra élén, a műsoron Sibelius Valse triste című művével és II. (D-dúr) szimfóniájával, valamint Csajkovszkij D-dúr hegedűversenyével.

Utóbbi szólistája a neves litván hegedűművész, Julian Rachlin lesz, akivel Ashkenazy már többször dolgozott együtt. A 40 éves muzsikus Ashkenazy mellett James Levine, Zubin Mehta és André Previn karmesterekkel is játszott már együtt, kamarapartnerei közé pedig olyan zenészek tartoztak, mint Martha Argerich, Gidon Kremer vagy Msztyiszlav Rosztropovics.

Vladimir Ashkenazy elmondása szerint gyakran dirigálja az 1945-ben alapított Philharmonia Orchestrát, amelynek rangját jelzi, hogy története során olyan vezető karmesterek álltak az élén, mint Herbert von Karajan, Otto Klemperer vagy Riccardo Muti. A zenekarral a budapesti koncert mellett most két angliai hangversenyt ad, de még idén megfordulnak Madridban és Kínában is - mondta.

Ashkenazy jelenleg az Európai Unió Ifjúsági Zenekarának (EUYO) vezető karmestereként szolgál. "Szerencsére sok zenekar működik Európában, így a fiatal zenészeknek jók az elhelyezkedési lehetőségeik. Nagyon fontos ugyanakkor, hogy még tanulmányaik alatt zenekari tapasztalatot szerezzenek, és felkészüljenek a jövőre. Ezért nagyon boldog vagyok, hogy az EUYO-val dolgozhatok".

Ashkenazy családjával Svájcban él, de elmondása szerint még mindig - közel 80 évesen is - állandóan úton van. "Sokkal többet vezényelek, mint zongorázom. Zongoristaként többnyire lemezfelvételeket készítek, vagy a zongoraművész fiammal, Vladimirrel játsszuk a kétzongorás repertoárt".

A kérdésre, mit csinál szívesen szabadidejében, azt felelte: nincs igazán hobbija, legfeljebb koncertekre jár el vagy olvas. "A karmesteri munkám mellett sok új zongoradarabot tanulok meg, egyrészt a felvételekre, másrészt a fiaimmal való játékra, Vladimir mellett ugyanis egy másik fiam, Dimitri is muzsikus, klarinétművész".

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés: