Búza–kenyér–élet

Kecskemét, Cifrapalota, augusztus 21. - december 31.

A tárlat a muzeológia eszközeivel keresi a választ arra, hogy egyetlen évszázad alatt mi tette fenntarthatatlanná, ami évezredeken át fenntartható volt. A 20. század előtt a parasztság ennek szellemében élt, elődeink műtrágya, gyomirtó nélkül is képesek voltak „bio” búzát termeszteni. A földből élt az ember, s az ember által élt, termett a föld. A tárlat a Duna–Tisza köze hagyományos gabonatermesztésének és kenyérsütésének bemutatása mellett utal a jelenre: hogyan zajlik napjainkban e munka, milyen gépek, eszközök segítségével jut el asztalunkra a mindennapi kenyér. A paraszti kultúra használati tárgyai és mai „megfelelőjük” együttesen mutatják be – utóbbiak az előzőeket magyarázva, a 21. századi látogató nyelvére „lefordítva” –, milyen úton került/kerül a kenyér az asztalra. Külön egység mutatja be a búzához és kenyérhez kapcsolódó kultuszt, néphitet, népszokásokat.

Megosztás a Google Pluson