Februárig nem várható zombitámadás

A negyedik évad közepén lepihent két hónapra a Walking Dead. Honnan jött, merre tart napjaink egyik legsikeresebb drámai sorozata? Vigyázat, cikkünk nyomokban spoilert tartalmaz!


A Walking Dead egy ideje már őrült nagy siker az USA-ban, több országban vetítik, itthon még nem merte bemutatni senki: komor, posztapokaliptikus, sötét világa, brutalitása nem biztos, hogy sok Dr. Csont-on és NCIS-en edződött nézőt vonzana, legfeljebb a késő esti, éjjeli műsorsávban lenne helye.

A széria folyamatosan építkezve jutott el oda, hogy a negyedik évad csúcsokat döntöget, főképp a 18-49-es célcsoportnál teljesít remekül, és mindezt úgy, hogy kábeltévén megy, tehát nem az Egyesült Államok egy nagy, országos csatornáján. A felkapott, média által is szeretett szériák közé tartozik, akárcsak korábba a Mad Men, pár hónapja a Totál szívás, azaz nagy a hype körülötte.

A negyedik évad a vártnak megfelelően borongósan, nyomasztóan indult, de nem is várhatunk mást egy olyan sorozattól, amely nagyrészt egy lerobbant börtönben játszódik, ahová egy maroknyi ember azért vetette be magát, hogy túléljen, és megvédje magát a kint lófráló agyhalottak regimentjétől. Betegség ütötte fel a fejét, baj és gond telepedett a fegyházra, pár mellékszereplőt elvesztett a sorozat, és miközben a néző Rick, Carl és a többiek hétköznapi szenvedéseit tanulmányozta, sokakban ott motoszkált a kérdés: mi van a főgonosszal?

Hosszú részeken át nyoma sem volt a Kormányzónak, aki korábban – brutális módszerekkel - egy ideális kis világot próbált megépíteni a nagy sötétségben, de belebukott. David Morrisey figurája végül felbukkant, és annyira hangsúlyos lett, hogy két epizódon át a néző nem is találkozhatott a megszokott csapattal, helyette a sorozat főgonoszának összeomlását, morális, lelki felépülését nézhette, majd azt, hogyan gyűri le megint gyilkos, kegyetlen énje békére vágyó önmagát. Ismét bebizonyosodott, hogy még a zombik uralta világban sem a hörgő agyhalott, hanem az ember az ember legfőbb ellensége.

Az évad felénél egy epizódban több akció történt, mint korábban négy-öt részen át. A börtönt, mint állandó helyszínt nem látjuk viszont többet, ami nem is baj, mert régóta ez adta a napi keservek hátterét. Jövős-menős, roadmovie-jellegű folytatás várható, a csapat pedig darabokra hullott, szétesett, miként a Walking Dead által felvázolt világ.

Megosztás a Google Pluson