Magyarok vetítenek a vitorla alakú dubaji hotelre

Magyar csapat működött közre a dubaji Burdzs al-Arab luxusszállodát feldíszítő háromdimenziós animációs show megalkotásában, amelyet helyi idő szerint hétfő este vetítenek a 47 emeletes épületre az Egyesült Arab Emírségek megalakulásának évfordulója alkalmából.
 

"Minden vetítős álma egy ilyen kaliberű projekt" - mondta hétfőn Bordos László Zsolt, az animációs részleg művészeti vezetője és supervisora.

A Dubaj jelképévé vált, óriás vitorlaként 321 méter magasan a város fölé emelkedő hétcsillagos szálloda épülete 80-szor 200 méteres vetítési felületet biztosít: ez mintegy háromszáz mozivászonnyi területet jelent. Megvilágításához 49 projektorra van szükség, ezek összehangolása vetítéstechnikailag komoly kihívás és különleges teljesítmény - fejtette ki a szakember.

A háromdimenziós modern vetítés, amelynek animációi Magyarországon készültek, igazán absztrakt művészi elemeket is tartalmaz Bordos László Zsolt szerint. Az animációkhoz egy ponton gigantikus tűzijáték kapcsolódik: vizuális effektek hatására az épület "forogni és táncolni" kezd, a mozgás végén pedig tűzijáték bontakozik ki.

A tizenöt tagú magyar csapat mellett angolok és franciák is dolgoztak a nemzetközi produkción. Az animációk elkészítése két hónapot vett igénybe. A projektet kivitelező fővállalkozó a Ruggieri-Lacroix tűzijáték cég, a technikai hátteret és a vetítőshowhoz kapcsolódó tűzijátékot az architekturális vetítésre, vagyis épületvetítésre szakosodott legnagyobb francia cég, a VLS biztosította.

Bordos László Zsolt 2008-ban a VLS-sel közösen dolgozott a Pálmasziget-projekten, a világ nyolcadik csodájának nevezett mesterséges sziget, a dubaji Palm Jumeriah megnyitó ünnepségén. A magyar szakember az elmúlt években dubaji munkában közreműködött.

Bordos László Zsolt 2000 óta foglalkozik vetítéssel. Vj-ként (visual jockey-ként, mozgóképekkel operáló látványmesterként) kezdte a budapesti underground kultúrában; tanulmányait a Magyar Képzőművészeti Egyetemen és a helsinki UIAH (University of Art and Design) Medialabben végezte. 2006 óta dolgozik együtt alkotótársaival kísérleti és nagyfelbontású panorámavetítéseken, épületvetítéseken.

"Nagyon örülök annak, hogy tíz év bizonyítás és kemény munka után ma már a világ legnagyobb projektjeibe hívnak bennünket" - mondta el a jelenleg is Dubajban tartózkodó szakember.

Az Egyesült Arab Emírségek 1971. december 2-án alakult meg a Szerződéses Ománként ismert korábbi brit protektorátust alkotó entitások közül hat emírség részvételével, amelyekhez 1972 januárjában hetedikként újabb emírség csatlakozott. Az Egyesült Arab Emírségek államformája abszolút monarchia.

A Burdzs al-Arab a tizedik születésnapját ünnepli, építése 1999. december 1-jén fejeződött be. Akkor ez volt a világ legmagasabb és egyetlen hétcsillagos hotelje.
Megosztás a Google Pluson