Külföldi kortárs szerzők könyveivel jelentkezik a Libri csoport

Neves külföldi kortárs írók köteteivel érkezik a Libri kiadócsoport a XXII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra, az újdonságok között az izraeli Etgar Keret sötét humorú kisregénye, a skandináv mitológia borongós világát idéző Stallo című thriller és a holland Tommy Wieringa legutóbbi két könyvsikerének első magyar nyelvű kiadásai is szerepelnek - mondta el az MTI-nek Sárközy Bence, a cég egyik vezetője.




Hozzátette: a kiadócsoport összesen négy külföldi kortárs szerző műveit jelenteti meg magyarul a könyvfesztiválra, ők mindannyian hazájuk fiatalabb vagy középgenerációs alkotói közé tartoznak.

Etgar Keret műveit eddig 37 országban adták ki az elmúlt évtizedekben; 1998-ban megírt abszurd kisregénye, a Boldog boldogultak most először jelenik meg magyarul. A könyvből egyébként 2006-ban mozifilm is született Goran Dukic rendezésében Csuklónyiszálók címmel.

"Etgar Keret az izraeli irodalom teljesen új hanggal és felfogással érkező fiatalabb generációjának képviselője. A holokauszt vagy a modern Izrael politikai és társadalmi kérdései helyett az általános emberi esendőségről és hülyeségről írja rövid, iszonyatosan szórakoztató és sötét humorú történeteit" - jellemezte a szerzőt Sárközy Bence.

Szintén először olvasható magyarul az 1973-ban született svéd Stefan Spjut, akinek a hazájában hatalmas sikert arató Stallo című regényét jelenteti meg a Libri. A valóságot a skandináv mitológia borongós világával vegyítő thriller a Svédország és Norvégia közti beláthatatlan erdőségekben játszódik, ahol a helyiek életének természetes szereplői a trollok és más mesebeli lények. A regény, amelyből jelenleg filmadaptáció is készül, a József Attila Kör és a Libri Kiadó közös gondozásában újrainduló ArtPop világirodalmi sorozat első köteteként jelenik meg - tette hozzá a kiadóvezető.


A holland kortárs irodalom egyik legnépszerűbb szerzője Tommy Wieringa, akinek műveit eddig nem lehetett magyarul olvasni, azonban most legutóbbi két kötete is megjelenik. A posztapokaliptikus környezetben játszódó Ezek az ő neveik ironikus és szenvtelen stílusával az emberi lét és jellem súlyos kérdéseit feszegeti. A regény 2013-ban elnyerte a független holland könyvkiadók által adományozott Libris-díjat.

Tommy Wieringa a 2014-es holland könyvhét szervezőinek felkérésére írta Szép, fiatal feleségem című kisregényét, amely egy idősebb férfi és jóval fiatalabb felesége szélsőséges érzelmeket átívelő kapcsolatáról szól, hazájában a mű több mint 800 ezer példányban kelt el.

A könyvfesztiválra megjelenő magyar könyvek közül Sárközy Bence kiemelte Varga Bálint Váltságdíj nélkül című krimijét, amely elsősorban a fiatalabb olvasóknak íródott. A Kolibri Kiadó gondozásában megjelenő mű négy elrabolt, dohos pincében ébredő kamaszról szól.

A Libri Kiadónál jelenik meg Kedves Tibor A rinocérosz-terápia című műve is, amely Sárközy Bence szerint egy "teljesen bizarr" történetet mesél el. Főhőse Kis Norbert budapesti állatorvos, aki különböző bűncselekményekből keresi a kenyerét, miközben pszichoterápiás céllal rinocérosz-relikviákkal veszi körül magát.

A kiadócsoport kínálatában emellett szerepel a dán Iselin C. Hermann Dominó című szerelmes regénye, Richard Dawkins világhírű tudós A csoda bűvöletében című életrajzi könyve, egy Vekerdy Tamás pszichológus és Csányi Vilmos biológus elmúlásról szóló beszélgetéseit tartalmazó kötet, valamint Szörényi Levente 70. születésnapjára megjelenő életrajzi könyv is.


Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés: