Ma kezdődik a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

Ma kezdődik a 22. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, amely csaknem 400 programmal várja a látogatókat vasárnapig a Millenáris parkban.



A könyv és a szerzői jogok április 23-i világnapjához időzített kiállítás és vásár központjában idén nem egy kontinens, ország vagy nyelvterület hanem a 220 éves szervezett magyar könyvkultúra áll.

A programok között pénteken a magyar könyvszakma legaktuálisabb kérdéseiről rendeznek szakmai beszélgetéseket, amelyen szó lesz a könyvkereskedelem legfontosabb kérdéseiről, a könyv jövőjéről, a digitalizálásról, a könyvpiac működéséről és ebben az állam lehetséges szerepváltozásról is. 

Az Országos Széchényi Könyvtár a szervezett magyar könyvkereskedelem és kultúra 220 évét bemutató kamarakiállítást rendez, szombaton pedig sor kerül a Csillagtérkép - a magyar próza estje című programra, amelyen a magyar könyvkultúra több mint 200 év gazdagságát szeretnék megmutatni. Az est elején Jordán Tamás színművész olvas fel válogatást, összefoglalást adva a magyar prózából, majd Grecsó Krisztián és Háy János íróval tartanak zenés beszélgetést, mellettük az est vendége lesz Kollár-Klemencz László és Egyedi Péter zenész is.

Az idén 15. alkalommal rendezik meg az esemény keretében szombaton az Európai Elsőkönyvesek Fesztiválját is, amelyre 19 országból érkeznek alkotók. Magyarországot Mán-Várhegyi Réka képviseli, akinek első kötete Boldogtalanság az Auróra-telepen címmel 2014-ben jelent meg.

Pénteken 5. alkalommal kerül sor a rendezvény keretében az európai írótalálkozóra, amelyen a szerzők magyar írókkal közösen gondolhatnak végig egy-egy fontos európai uniós témát, idén a nemzetközi fejlesztés európai évéről és az európai unió irodalmi díjáról értekeznek.

A fesztivál díszvendége Jonathan Franzen amerikai író lesz, akinek Diszkomfortzóna című önéletrajzi írását szombaton mutatja be az Európa Könyvkiadó.

A könyves seregszemlén több mint harminc ország állít standot, a külföldi irodalmat mintegy ötven, a hazai és a határon túli magyar irodalmat csaknem ötszáz alkotó képviseli.
Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés: