Megújul és kibővül az egri vár kazamata-rendszere

Az egri vár felújításának második ütemében megkezdődik a kazamata rekonstrukciója, illetve kibővítése is, ezért május 4-én átmenetileg bezár a vár földalatti erődrendszere - közölte Berecz Mátyás, a Dobó István Vármúzeum igazgatója hétfői sajtótájékoztatóján Egerben.


Szavai szerint a múzeum leglátogatottabb kiállításáról van szó, hiszen a várba betérők 60-70 százaléka felkeresi a kazamatát.

Hozzátette: a földalatti erődrendszerrel utoljára a '80-as években foglalkoztak behatóbban, így ha most nem fognak hozzá a műszaki felújításához, pár éven belül be kellett volna zárni, mert néhány helyen már életveszélyessé vált.

Berecz Mátyás elmondta, hogy a most kezdődő fejlesztés keretében nemcsak az itt lévő kiállítás újul meg, hanem a földalatti erődrendszer egy bő száz méteres ággal bővül ki. Ez a - Dobó utcával párhuzamosan futó, a szakemberek előtt már ismert - kazamataág a vár 1596-os ostroma során megsérült, félig-meddig beomlott.

A műszakilag megújult kazamata új, látványos, interaktív attrakciókat is kap: itt lesz majd látható a török korabeli hadi építészetet, várharcászatot bemutató kiállítás, illetve egy, az Egri csillagok és a valóság munkacímet viselő tárlat is.

Elhangzott: a kazamata átmeneti bezárásának idejére "helyettesítő tartalmakkal" is készül a vár, amelyek a későbbiekben is látogathatóak, megtekinthetőek lesznek. Ilyen a végvári katonai életet bemutató, Történelem testközelben című látványos program, melynek során a 16. század fegyvereivel, a végvári vitézi élet szépségeivel, kalandjaival ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

A másik új attrakció az Egri csillagok útján címet viseli, s Gárdonyi Géza regényének várbéli helyszíneit mutatja be.

Ugyancsak újdonság lesz az egerszalóki Greenzero, illetve Aenima stúdió által készített, Magyarország 1100 éves történetét bemutató 3D-s, 15 perces film. Ennek egri premierjét csütörtökön tartják. A 3D-s mozinak helyt adó Ispotály-pincében ugyanakkor továbbra is láthatóak lesznek az Eger 1552 és a Pangea című 3D-s filmek.


Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés: